Fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a fost consultat, joi, la cerere, de medicul arestului Poliţiei Alba, din cauza unor probleme cardiace. Medicul a decis să îi dea lui Berbeceanu un bilet de trimitere pentru a fi supus unor investigaţii medicale amănunţite. Astfel, fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost dus, vineri, la Spitalul Judeţean Alba.
Potrivit Mediafax, Traian Berbeceanu a fost consultat de cardiologi deoarece suferă de o cardiopatie ischemică. După terminarea tuturor investigaţiilor, fostul şef al BCCO Alba Iulia va fi dus înapoi în arestul IPJ Alba.
Dosarul în care fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere a fost preluat, vineri, de DIICOT Structura Centrală de la serviciul teritorial al Direcţiei.
„În baza art. 201 din Legea 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu referire la art. 209 alin.4 1 din Codul de procedură penală, la data de 01 noiembrie 2013, prin Rezoluţia nr. 2407/VIII/1/2013 a procurorului şef DIICOT, s-a dispus preluarea la nivelul DIICOT-Structura Centrală a dosarului Serviciului Teritorial Alba Iulia, privind pe inculpaţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anişoara Ramona şi Berbeceanu Traian, în vederea continuării urmăririi penale”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Instanţa supremă a decis definiv, miercuri, ca fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, să fie cercetat în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de procurori că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.
Berbeceanu a declarat în faţa magistraţilor de la instanţa supremă că nu deconspirat niciuna dintre percheziţiile în legătură cu care este acuzat de procurorii DIICOT, subliniind că este nevinovat.
„Cei aflaţi în gruparea informatorilor se întâlnesc cu tot felul de surse. De cele mai multe ori, acestea sunt persoane din mediul infracţional. Poliţiştii desfăşoară o activitate foarte periculoasă şi aşa se ajunge la marile dosare ale DIICOT”, a spus Berbeceanu, în faţa judecătorilor instanţei supreme.
El a adăugat că orice poliţist care vrea să reţină cât mai multe informaţii înregistrează discuţiile pe care le poartă cu aşa-zisele surse.
„Eu le înregistram cu reportofonul. (…) M-am întâlnit cu ei pentru a obţine informaţii. Ei mă căutau, ei veneau la mine. M-am întâlnit cu informatorii caracterizaţi şi nominalizaţi de unitatea de poliţie din care făceam parte, cât şi cu alte surse informative care nu erau nominalizate în scriptele Poliţiei”, le-a mai spus Berbeceanu judecătorilor.
Fostul şef al Brigăzii de de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia a mai spus, în acelaşi context, că întâlnirile cu ambele categorii de persoane se desfăşurau într-un cadru conspirat, în locuri cât mai „dosnice şi întunecate” şi pe o perioadă cât mai scurtă.
Procurorul a cerut instanţei să respingă recursul lui Berbeceanu împotriva deciziei de arestare, arătând că acesta se află în boxa acuzaţilor ca o consecinţă a activităţii lui.
Imediat după finalizarea dezbaterilor de la instanţa supremă, Traian Berbeceanu a fost dus la sediul DNA, pentru a fi audiat în legătură cu afirmaţiile dintr-o scrisoare atribuită acestuia şi dată publicităţii după reţinerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.
Fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestată de Berbeceanu la instanţa supremă, care miercuri a dispus definitiv ca acesta să fie cercetat în arest.
Tot atunci au mai fost arestaţi Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, cercetaţi în acelaşi dosar.