„Eu cred că ceea ce am văzut pe posturile de televiziune nu este altceva decât livretul militar pe care l-a primit în 2010 atunci când a fost avansat la gradul de locotenent-colonel, aşa cum mulţi au fost avansaţi în acea perioadă. Eu cred că acel livret este valabil, nu cred că este un act fals, dar nu cred că are legătură cu calitatea de ofiţer sub acoperire a domnului Turcescu”, a spus marţi fostul ministru de Interne, Traian Igaş, la Palatul Parlamentului.
Totodată, senatorul PDL apreciază că Robert Turcescu „nu ar trebui să vină”, în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, la o eventuală audiere.
„Nu apreciez că ar trebui să vină domnul Turcescu în cadrul Comisiei. (…) Din punctul meu de vedere, de fiecare dată când apare o problemă legată de o instituţie, care este într-o oarecare legătură cu Comisia de ordine şi siguranţă publică, este normal să avem discuţii în interiorul Comisiei, să luăm decizii şi sigur că, în urma acestor decizii, să anunţăm public ce s-a discutat în interiorul Comisiei şi ce decizii s-au luat. Sunt pentru a veni domnul ministru Duşa (ministrul Apărării Naţionale- n.r.) în interiorul Comisiei. Acest lucru am să-l spun şi în şedinţa de astăzi”, a mai afimat Igaş.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu, va solicita audierea ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, în cazul jurnalistului Robert Turcescu, care s-a autodeconspirat ca fiind ofiţer sub acoperire.
Potrivit lui Dobriţoiu, Turcescu a adus, prin declaraţiile făcute, „atingere gravă reputaţiei Armatei”.
Potrivit lui Dobriţoiu, reprezentanţii Ministerului Apărării vor fi invitaţi la o discuţie cu uşile închise a Comisiei pentru Apărare a Senatului pentru a fi prezentată poziţia oficială a MApN cu privire la acest caz.
„E o problemă care trebuie rezolvată, în sensul de a avea şi opinia formală a reprezentantului instituţiei. (…) Este interesul legitim al Comisiei atât timp cât s-au făcut nişte afirmaţii publice de către cineva, afirmaţii grave de altfel, că ar fi acoperit într-un anumit sistem, să vedem care este poziţia oficială a ministerului în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Comisiei de Apărare. Vom solicita Ministerului Apărării să fie prezent la nişte discuţii pe această temă, să vedem şi noi care este poziţia oficială şi în detaliu a ministerului”, a adăugat liberalul, fost ministru al Apărării.
Jurnalistul Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire, potrivit unui articol publicat duminică pe blogul său, unde a prezentat şi mai multe documente. Ulterior, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, Turcescu a spus că acele documente sunt reale şi au fost postate de el.
Turcescu a susţinut că nu a fost şantajat, nu a fost supus niciunei presiuni, ci a făcut aceste dezvăluiri pentru că acum „a vrut Dumnezeu” şi că, în contextul „ofiţerului acoperit la prezidenţiale” despre care a vorbit preşedintele Traian Băsescu, el „nu putea să se mai ascundă”.