Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a discutat, marţi, cu directorii şcolilor despre problema fondului clasei şi prevenirea corupţiei în unităţile de învăţământ. Inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru le-a prezentat directorilor şcolilor din Capitală o listă cu activităţile care favorizează creşterea vulnerabilităţii faptelor de corupţie în sistemul de învăţământ, potrivit Mediafax.
Printre activităţile indicate de inspectorul general sunt: înscrierea la clasa pregătitoare, constituirea claselor la început de an şcolar, transferul elevilor, activitatea şcoală după şcoală, meditaţii particulare cu elevii de la clasă, constituirea fondului comitetului de părinţi, organizarea opţionalelor, materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite în şcoli, caz în care profesorii se transformă în agenţi comerciali, concursuri cu plată (dacă asociaţiile de părinţi susţin astfel de acţiuni, atunci îşi asumă responsabilitatea acestora), organizarea banchetelor la sfârşit de an şcolar sau de semestru, cât şi examenele naţionale, cele de definitivat şi de titularizare.
„Trag un semnal clar de alarmă asupra acestor activităţi, semnal de alarmă pe care vreau să îl asumăm cu toţii„, a spus inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru, în întâlnirea cu directorii şcolilor din Capitală.
Trăistaru a mai spus că, din punctul său de vedere, fondul clasei ar trebui desfiinţat, dacă există asociaţii de părinţi, pentru că până în prezent acesta nu are gestiune.
Întâlnirea, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Capitală, are loc a fost loc la câteva zile după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a solicitat inspectorilor generali şcolari să discute cu directorii de şcoli despre problema colectei ilegale de fonduri de către profesori de la elevi sau părinţi, reglementarea statutului fondului clasei şi interzicerea vânzării în unităţile de învăţământ a materialelor didactice şi auxiliare.