Traiul în marile centre universitare este din ce în ce mai scump. Cât cheltuiește lunar un student pe cazare și masă

Traiul în marile centre universitare este din ce în ce mai greu pentru studenți. Tinerii care au intrat la facultate în 2020 spun că este cel mai scump an din viața lor studențească de până acum.
Alina Costache
03 oct. 2022, 12:50
Traiul în marile centre universitare este din ce în ce mai scump. Cât cheltuiește lunar un student pe cazare și masă

Viața de student este din ce în ce mai grea în marile centre universitare din România, asta pentru că traiul s-a scumplit foarte mult. În aceste momente, costurile vieții studențești din București depășesc salariul minim pe economie, puțin peste 1.500 de lei. Tinerii care au intrat la facultate în 2020 spun că este cel mai scump an din viața lor studențească de până acum.

Citește și Fără certificat verde COVID-19 la Universitatea din Bucureşti! Studenţii pot participa la cursuri şi examene după anularea restricţiilor

„Cheltuielile sunt mult mai mari decât în primii doi ani de facultate, pentru că atunci am stat acasă, din cauza pandemiei. Eu m-am mutat în București abia în anul II, iar costurile au crescut progresiv”, a declarat Ionuț Văduva, un student care anul acesta își va susține licența la Facultatea de Filosofie a Universității din București, potrivit Libertatea.

Un sondaj al Organizației World Vision arată că 80% dintre tinerii de la sate și-ar dori să urmeze o facultate, dar unul din trei e îngrijorat că nu poate fi susținut financiar de familie. 70% se gândesc să lucreze în timpul studiilor.

Studentul la Filosofie spune că pentru a se întreține are nevoie de peste 1.900 de lei pe lună. Cea mai mare parte a banilor merge la cazare.

„Stau în chirie, cu încă doi colegi, într-un apartament de trei camere. Am găsit un loc în Drumul Taberei, cu 340 de euro. Partea mea este în jur de 600 de lei, plus 200 de lei utilitățile”, a explicat studentul de 21 de ani.

În București, chiriile au crescut cu 25% față de anul trecut. Prețul de închiriere a unei garsoniere este între 180 și 300 de euro, în funcție de zonă, iar al apartamentelor cu două camere, între 270 și 450 de euro.

Ionuț Văduva a ales să locuiască în chirie după ce a trăit și experiența vieții la cămin. Cheltuielile pentru cazare nu se compară: tariful pentru un loc în căminele Grozăvești ale Universității din București sunt de 140 de lei pentru studenții bugetați și 250 de lei pentru cei cu taxă. Totuși, condițiile de trai sunt minimale.

„Nu e cel mai confortabil loc. În camera de cămin din Grozăvești nici măcar nu poți să-ți gătești”, a spus tânărul.

Din restul de 1.100 de lei, mai bine de jumătate merge pe mâncare. Însă Ionuț spune că depășește suma de 600 de lei, dacă ia în calcul și diversele chipsuri și alte lucruri de ronțăit pe care și le cumpără. La toate acestea se adaugă și tradiționalului pachet de la părinți.

Celelalte cheltuieli sunt compuse din tariful pentru transportul în comun – 80 de lei, cu reducere pentru studenți -, sume destinate achiziționării de materiale pentru facultate – 50 de lei lunar – și costuri pentru distracții – până la 150 de lei.

„La acestea se adaugă aproximativ 30 de lei pentru Uber, lunar, și 60 de lei drumul către casa părinților. Iar 100-150 de lei sunt costuri pentru lucruri neprevăzute”, a mai spus Ionuț.

Cea mai mare parte a veniturilor studentului din București este reprezintată de bursele studențești – una socială și una de merit, care împreună însumează 1.400 de lei. Restul banilor vin de la părinți.

„Am lucrat și eu două luni, în vară, la un retailer de haine. Dar nu am continuat cu jobul, pentru că, fiind anul III, trebuie să mă concentrez pe licență. Unul dintre colegii mei de apartament încă lucrează pentru același magazin și nu e tocmai plăcut”, spune Ionuț.

Și dacă traiul în București este dificil pentru un student, ei bine Clujul este mult mai scump decât Capitala.

Chiriile în acest oraș sunt mai mari decât în București: prețul pentru o garsonieră a crescut cu 20%, pentru un apartament cu două camere cu 13%, iar pentru cele cu trei camere cu 15%, arată studiile imobiliare. Prin urmare, o garsonieră care anul trecut costa 250 de euro, anul acesta va putea fi închiriată cu 300 de euro. Iar prețul mediu al unui apartament cu două camere sare de 450 de euro pe lună în Cluj-Napoca.

Transportul public este și el mai scump în Cluj-Napoca decât în București: un abonament lunar, de 120 de călătorii, cu reducere pentru studenți, costă 88 de lei.

Raportat la alte centre universitare din țară, orașele Iași și Timișoara sunt mai accesibile. De exemplu, suma pe care o dă un student pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca este echivalentă cu cea pe care o plătește un student din Sibiu, Timișoara sau Iași pentru a închiria un apartament cu trei camere.

Chiria medie în Timișoara este în jur de 245 de euro pe lună, în vreme ce în Iași este de 295 de euro pe lună. Cheltuielile lunare ale unei studente din Iași care stă în chirie se ridică, așadar, la 1.760 de lei: chiria este 1.200 de lei, mâncarea, 500 de lei și transportul lunar 60 de lei.

Dacă pentru un student care stă în chirie, majoritatea banilor merg la cazare și întreținere, pentru unul care a ales să locuiască la cămin, cea mai mare cheltuială este cu mâncarea.

„Chiria este 370 de lei pe lună. Am ales să stau la cămin și din pricina banilor, dar și pentru că e unul dintre cele mai bune cămine ale facultății. Am aproape aceleași condiții ca într-o garsonieră”, a declarat Robert Irimiea, student în anul II la Facultatea de Medicină din Iași.

În schimb, banii pe care tânărul îi cheltuiește pe mâncare ajung tot la 600 de lei, ca și în cazul lui Ionuț din București.

„Primesc și pachet de la părinți, dar doar o dată sau de două ori pe lună, pentru că ei stau departe și nu pot să-mi trimită săptămânal”, spune băiatul.

Un abonament pentru liniile de transport public în Iași, cu reducere pentru studenți, este de 55 de lei, însă Robert mai cheltuiește și în jur de 70 de lei, lunar, pentru serviciile de taximetrie.

Lunar, cheltuielile lui Robert se ridică, la aproximativ 1.700 de lei, cu 200-300 de lei care merg la materiale de studiu. Momentan, studentul din Iași nu își caută un job, însă ia în considerare această variantă începând cu anul următor.

„Iau bursă de studiu de la facultate, care este 600 de lei. Anul trecut am mai luat și o bursă de la Rotary Iași Curtea Domnească, care m-a ajutat foarte mult. Anul ăsta am depus dosarul și aștept rezultatele, dar cred că voi fi admis, pentru că am avut note mari”, a spus Robert.

Băiatul susține că banii adunați din cele două burse i-au ajuns pentru a duce o viață de student liniștită.

„Am putut să ies în oraș cu colegii, să merg la petreceri când era cazul. Îmi rămâneau maximum vreo 300-400 de lei pentru distracție”, a declarat Robert.

Citește și VIDEO Preţuri „studenţeşti” la cantina Moxa a ASE-ului. Cât costă o porţie de ciorbă de perişoare, o friptură şi o porţie de cartofi ţărăneşti: „Azi am prins coadă”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!