Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, a fost redeschisă! Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova a anunțat că vineri, la ora 8.00, a fost redeschis DN 67C – Transalpina.
Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRPD), șoferii care vor tranzita cea mai înaltă șosea din România trebuie să circule între orele 8 – 18, cu viteză maximă de 30 km/oră.
Această restricție a fost impusă joi de comisia care a efectuat revizia specială a stabilit că drumul poate fi deschis în bune condiții între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34+800 – km 59+800).
De asemenea, pe Transalpina este permis traficul numai pentru autoturismele cu MTMA de maximum 3,5 tone.
Autoritățile atrag atenția că circulația rutieră pe Transalpina poate fi închisă/restricționată, pe durată limitată, în funcție de condițiile meteorologice (ceață, ploi torențiale, furtună, etc.) sau ca urmare a unor fenomene cum sunt avalanșele, căderile de stânci și ebulmente (alunecări de teren) pe sectorul de drum DN 67C, km 34+800 – km 59+800. Decizia deschiderii traficului a fost luată în urma verificării stării drumului de către o comisie formată din reprezentanții CNAIR SA, DRDP Craiova, SDN Târgu-Jiu, SDN Vâlcea.
„Având în vedere specificul acestui drum montan aflat la mare altitudine este importantă respectarea condițiilor impuse pentru a nu exista evenimente nedorite”, potrivit DRDP Craiova.
Denumit și „Drumul Regelui“, deoarece a fost inaugurat de Regele Carol al-II-lea în 1938, Transalpina traversează Munții Parâng de la nord la sud mergând în paralel cu Valea Oltului și Valea Jiului. Şoseaua face legătură dintre localitățile Novaci (Gorj) și Săliște (Sibiu).
Anual, circulația pe „Drumul Regelui“ este în general deschisă traficului în perioada 1 iulie – 31 octombrie.
Unul dintre cele mai frumoase drumuri din România este DN10 și face legătura dintre Brașov și Buzău.
Dacă vrei să străbați România, trebuie să știi că drumul de legătură dintre Brașov și Buzău care trece prin pasul Buzăului se află în topul celor mai spectaculaoase 10 șosele din țară și este deschis pe tot parcursul anului.
Pasul Buzău este situat la 670 m altitudine și leagă orașul Nehoiu de Depresiunea Întorsura Buzăului. Chiar dacă este deschis traficului pe parcursul întregului an, traseul poate fi uneori dificil de străbătut, de aceea șoferii trebuie să fie precauți și atenți.
Serpentinele care duc spre lacul de acumulare Siriu sunt deosebite, fiind unul dintre cele mai libere drumuri asfaltate care traversează Carpații spre Brașov, potrivit emaramures.ro.
În zonă există și câteva zone turistice, precum barajul Siriu, rezervația Valea Zimbrilor, cascada Pruncea sau Biserica fortificată din Prejmer, pe care nu trebuie să le ratați.
Trecătoarea se află pe valea Buzăului între Masivul Siriu și Masivul Podu Calului, pe culmea dintre Piscu Cheii și Delul Scurt, între satele Crasna și Gura Siriului.
Cele mai apropiate căi ferate sunt 504 (secundară) Buzău – Nehoiu situată pe Valea Buzăului și 403 (ssecundară) Brașov – Întorsura Buzăului.
În apropiere spre nord-este se află Pasul Delușor, spre nord-vest Pasul Predeluș din Munții Întorsurii, iar spre sud-vest pasurile Tabla Buții dintre Munții Tătaru și Masivul Siriu și Boncuța dintre Masivul Ciucaș și Munții Tătaru.
Pe aici trecea ruta comercială care lega Brașovul de portul Brăilei, fiind denumită de turci Tallisin (Trecătoarea fericirii), pentru a-i încuraja pe soldați în campaniile de invadare a Transilvaniei.
Citește și Spectaculos: cum arată șantierul de pe Transalpina. Lucrările vor fi gata în 2023 (FOTO)