Fermele Transavia sunt localizate în opt județe din România și produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui. Aproximativ 30% la sută din producția anuală a companiei merge către export, în mai multe state europene și de pe alte continente.
Transavia este liderul pieței locale de carne de pui, fiind una dintre cele mai importante afaceri de familie, care deține și produce brandul de carne de pui Fragedo și semipreparate pe bază de pui Papane. Compania are în prezent peste 2.300 de angajați, care activează preponderent în cele 31 de ferme de creștere a păsărilor și în cele patru ferme de producție vegetală, în fabrica de nutrețuri combinate, în cele trei abatoare și în fabrica de procesare a cărnii.
Gata cu „suveranele” sarmale”! Coadă de 4 kilometri la tradiţionalul burger de la McDonald’s VIDEO
Transavia, business integrat în zona de producție a cărnii de pasăre fondat în urmă cu 33 de ani de antreprenorul Ioan Popa, a procesat anul trecut 16.000 de tone de subproduse, generând aproximativ 12.000 de tone de produs finit pentru alte industrii decât cea alimentară, potrivit ultimului raort de sustenabilitate al companiei.
Spre exemplu, pentru o recuperare a proteinei și a grăsimii, compania deține stații de făină proteică în care efectuează procedee diferite de coacere și sterilizare pentru fiecare dintre subprodusele rezultate din diverse procese tehnologice (coji de ouă, organe, pene și sânge). Produsele rezultate sunt apoi folosite de parteneri ai companiei din țară sau din străinătate.
Totodată, anul aceesta, Transavia a dat în funcțiune în cadrul Abatorului de Păsări de la Oiejdea, Alba, instalații noi de procesare făină proteică pentru a valorifica integral cadavrele de păsări din ferme sau rezultate în urma transporturilor, precum și a subproduse de origine animală. Din datele ANPM, instalația are o capacitate maximă de valorificare a 40 de tone de cadavre pe zi, iar compania a estimat că, inițial, va procesa în instalație în jur de 10 tone cadavre/zi.
Compania refolosește însă și pentru propriul uz. Așternutul uzat, amestecat cu dejecții provenite de la păsări, este colectat, stocat temporar în vederea stabilizării și apoi utilizat ca îngrășământ organic pentru culturi în cele patru fermele vegetale ale grupului. În 2023, compania și-a dublat suprafața platformelor de depozitare, investind inclusiv în reabilitatea halelor vechi, astfel că a ajuns la suprafețe totale de stocare a așternutului uzat de aproximativ 16.700 mp.
Aproximativ 88% din îngrășământul astfel produs a fost valorificat pe terenurile agricole administrate de companie. „Reușim astfel să utilizăm mai puțin îngrășământ mineral și să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, tot cu rol de îngrășământ organic, am utilizat, începând din iulie 2021, nămolul provenit de la unele stații de epurare aparținând companiei Transavia. Stocarea acestor nămoluri, până la utilizare, se realizează în spații de stocare autorizate deținute de companie”, se menționează în raportul de sustenabilitate al companiei.
Mai multe detalii, pe economica.net