Ei au Stelvio, noi avem Transfăgărășan. Deloc întâmplător, ADN-ul noului SUV al mărcii este înscris în numele pe care îl poartă. Stelvio este automobilul pereche al pasului omonim din Italia și al virajelor pe care niciun alt SUV nu le poate parcurge cu atât de multă grație. Stelvio nu a lăsat nicio curbă necercetată pe cel mai frumos drum din România, la peste 2.000 de metri altitudine. Lui i s-a alăturat Giulia Quadrifoglio, cel mai rapid sedan din clasa lui testat pe Nordschleife.
Stelvio a cucerit fiecare apex al drumului dintre Cârțișoara și Bâlea Cascadă, confirmând că a fost creat pentru plăcerea pură a condusului. Propulsorul 2.0 turbo de 280 CP cuplat la o transmisie ZF în 8 trepte și conectat la un arbone cardanic din fibră de carbon atinge 0-100 km/h în doar 5.7 secunde. Cu astfel de cifre, Stelvio încapsulează fără doar și poate sportivitatea și chintesența stilului Alfa Romeo.
Italienii au acceptat provocarea de a-și înfrăți nu doar primul SUV Alfa Romeo cu cel mai frumos drum din România, ci și cel mai puternic sedan din gamă: Giulia Quadrifoglio. Era firesc pentru cea mai populară mașină premium din România1 să deschidă calea virajelor. Echipată cu un propulsor V6 turbo de 2.9 litri care dezvoltă 510 CP, Giulia Quadrifoglio impresionează prin performanță: sprint 0-100 km/h în doar 3.9 secunde, cuplu maxim de 600Nm la 2500 rpm și o viteză maximă de de 307km/h. Cei 510 cai putere ai Giuliei Quadrifoglio au fost testați pe Transfăgărășan de Cătălin Cedric Ghigea, triplu campion național în Campionatul Național de Viteză în Coastă la clasa mașinilor istorice, al cărui vehicul de concurs este o Alfa Romeo Alfetta GTV. Copilotul său a fost Radu Gurămultă, jurnalist auto Racing Wheels și copilot în Campionatul Național de Raliuri Dunlop.
Cele mai noi creații din Milano nu sunt doar frumoase și performante, ci demonstrează și un comportament excelent la testele de siguranță. Atât Giulia, cât și Stelvio, au obținut 5 stele la testele Euro NCAP, cu cele mai înalte calificative din segment în ceea ce privește protecția ocupanților adulți: 98% pentru sedan, respectiv 97% pentru SUV. Aceste rezultate se datorează principalilor piloni din concepția celor două modele, care împart aceeași platformă: o caroserie ușoară, dar rigidă în eglă măsură – în compoziția căreia intră un aliaj de materiale ultra-light, precum fibra de carbon, aluminiul și materiale compozite pe bază de aluminiu – și adoptarea unui număr mare de sisteme de siguranță și asistență în standard.
Filmul întâlnirii Alfa Romeo de pe Transfăgărășan a fost realizat de: