Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Când vor începe lucrările de reabilitare

Transfăgărășanul, considerat cel mai spectaculos drum montan din lume, va intra într-un amplu proces de modernizare, după câteva decenii în care nu s-a investit aproape nimic.
Alina Costache
06 feb. 2023, 15:16
Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Când vor începe lucrările de reabilitare

Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunțat că lucrările de modernizare se vor desfășura în perioada 1 iulie – 20 octombrie.

Citește și Video! Cum arată astăzi Transfăgărășanul! Stratul de zăpadă este de 20 de centimetri! Un șofer teribilist a intrat cu mașina pe drumul închis

Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile traficul pe Transfăgărășan este închis în perioada 20 octombrie – 1 iulie, iar din această cauză lucrările de modernizare vor începe de la 1 iulie, simultan cu perioada sezonului estival.

„Conform Normativului 615/2020 privind circulația rutieră pe drumurile montane, Transfăgărășanul este închis traficului în perioada 20 octombrie – 1 iulie, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, această perioadă fiind, de asemenea, improprie desfășurării lucrărilor. Având în vedere acest fapt, lucrările de modernizare a acestui sector de drum urmează să fie făcute în perioada 1 iulie – 20 octombrie, respectiv simultan cu perioada sezonului estival”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Adevărul.

Reprezentanții CNAIR au anunțat că în luna februarie va fi lansată o consultare de piață pentru a putea estima, din perspectiva valorică și tehnică, parametrii investiției. Prestatorii de servicii interesați au la dispoziție trei săptămâni pentru a veni cu propuneri.

După care CNAIR va demara procedurile pentru elaborare a Studiului de Fezabilitate și a unei Expertize Tehnice în funcție de care va fi stabilită data începerii modernizării.

„După consultarea de piață vom ști care sunt soluțiile și cine este interesat să le aplice. Asta ne va permite să scoatem proiectul la licitație. Depinde însă cât de repede se va semna contractul. Având în vedere complexitatea și unicitatea proiectului, nu se poate face deocamdată o aproximație privind începerea lucrărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

CNAIR spune că proiectul modernizării va fi realizat pe mai multe tronsoane, iar în aceste momente, sunt contractate și/sau în curs de contractare mai multe lucrări de punere în siguranță a Transfăgărășanului.

Astfel, pentru diminuarea riscului de blocare a căii de rulare, în urma căderilor de stânci de pe versanți, a fost întocmită și aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.) pentru sectoarele cuprinse între pozițiile km 57+460 – km 57+550, km 60+350 – km 60+700 și km 61+100 – km 61+170. Mai mult, pentru sectorul de drum cuprins între km 57+490 – km 57+610 a fost inițiată licitația pentru contractul de ”Proiectare și execuție lucrări”.

„Ținând cont de complexitatea unui astfel de proiect și având în vedere unicitatea lui în România dorim o abordare complexă, atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere practic, turistic”, au mai transmis oficialii din cadrul CNAIR.

Lucrările de modernizare a Transfăgărășanului vor include și realizarea de puncte belvedere. Acestea constau în realizarea mai multor spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată.

Totodată, la intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare care le vor oferi turiștilor informații despre starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri parcare disponibile.

„Din dorința de a avea o abordare modernă, eficientă și profesionistă în ceea ce privește modernizarea Transfăgărășanului (proiect unic în ultimii 30 de ani în România), subliniem că dorim să participe la toate etapele acestui proiect companii cu experiență și expertiză specifice domeniului. După ce vom avea Expertiza și Studiul de Fezabilitate și vom aproba indicatorii tehnico-economici, vom intra în faza elaborarii Proiectului Tehnic și în cea de execuție a lucrărilor. Până la momentul respectiv, nu pot fi avansate încă sumele și termenele pentru implementarea acestui proiect”, au mai spus oficialii CNAIR.

Citește și Mihai Morar dezvăluie care era atmosfera pe Transfăgărășan chiar înainte de avalanșă: „Atât de subțire e granița dintre „lumina perfectă” și întunericul vieții”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Poliția britanică avertizează asupra influenței negative a lui Andrew Tate asupra tinerilor băieți
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!