Autobuzul SOR a ajuns la Cabana Bâlea Lac cu peste 20% din baterie, iar pentru coborâre a încărcat bateriile la peste 60% pentru a ajunge la Sibiu. La oprirea pentru încărcare mai avea aproape 30% din acumulator disponibil.
Traseul a fost unul destul de dificil, în condițiile în care printre obstacolele din trafic s-au aflat vehicule care transportau lemn, dar și nerăbdarea altor șoferi care nu respectau vitezele legale. La volanul autobuzului s-a aflat unul dintre șoferii cu experiență ai RATB, Vener Rus.
Autobuzul SOR EBN 10.5, fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze și autocare din Cehia, este dotat cu un motor asincron răcit cu lichid, Skoda Electric, instalație electrică Cegelec și acumulatori Winston Battery/Lithium-ion. Autovehiculul are o capacitate de 85 de locuri, un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore și o autonomie extra-urbană de 250 de kilometri.
După traversarea Transfăgărășanului, autobuzul a continuat programul de teste în Timișoara, Arad, Lugoj, Oradea și alte câteva orașe din zona de nord-vest a țării.
La jumătatea lunii martie din acest an, autobuzul electric SOR a fost testat pe străzile din București, pe traseul liniei 104 între ‘Cora Pantelimon’ și ‘Piața Operei’.
„În contextul economic actual, în care criza energetică se adâncește tot mai mult, iar poluarea și încălzirea globală devin prioritatea numărul unu pentru noi toți, utilizarea vehiculelor cu tracțiune electrică poate reprezenta o soluție viabilă la aceste probleme, motiv pentru care Primăria Municipiului București a considerat oportună testarea unei noi soluții de transport public în Capitală”, au precizat, la acea dată, reprezentanții RATB.