„E vorba despre un tratament brevetat aici, care este aplicat după investigații amănunțite și doar cu consimțământul oncologului meu, dr. Polixenia Iorga. Nu e o intervenție, e un tratament. E administrat pacienților după evaluarea inițială. Am ajuns aici prin intermediul unei românce care e în Cuba de peste 40 de ani. Tratamentele sunt personalizate, după analiza dosarului fiecărui pacient. Unele cazuri sunt refuzate din cauza incompatibilitații pacienților cu tratamentul. Vreau să pot ajuta şi alți români pacienți, cu specificații, dar numai după ce revin în țară. Clinica în care mă aflu e la 15 km de centrul Havanei, are regim internațional. Sunt la 9.500 de km de Bucureşti. Vă îmbrățișez pe toți!”, ne-a răspuns optimist, dar eliptic Leo Iorga, atunci când l-am întrebat de sănătate și de scopul vizitei în Cuba.
A renunțat la operație
Așadar, deși neoficial se pregătea pentru a cincea operație de la momentul în care a fost diagnosticat cu cancer în 2011, se pare că a ales să apeleze la o alternativă, care s-ar putea demonstra salvarea lui.
Potrivit mărturiilor mai multor pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, Centrul Internațional de Sănătate La Pradera este locul unde cetățenilor străini li se administrează singurul vaccin terapeutic din lume pentru această formă a bolii. Este vorba despre un vaccin care are deja o vechime de câțiva ani pe piața medicală cubaneză și care de anul trecut este supus testelor clinice în SUA.
Potrivit studiilor de specialitate, acest tratament nu provoacă efecte adverse grave, declanșând un raspuns imun care duce la creșterea speranței de viaţă în rândul pacientilor cu cancer la plămân în fază terminală. Serveşte pentru a „menţine sau consolida” efectele chimioterapiei şi radioterapiei și contribuie la reducerea simptomelor predominante de boala (dificultatea de a respira, lipsa poftei de mâncare şi pierderea în greutate).
În ceea ce privește condițiile de administrare, Leo Iorga pare un candidat cu șanse mari: este un pacient cu cancer la plămân ca formă de cancer primar și a urmat deja tratamentele clasice cu radioterapie și chimioterapie, fiind pregătit pentru ultima bătălie cu boala.
Dacă intră în program, după cele cinci zile de internare la La Pradera cât durează prima fază a terapiei, acesta va continua administrarea lunară acasă, atâta timp cât va fi nevoie, în funcție de răspunsul organismului său la vaccin.
Costuri mult mai mici
Operația pe care ar fi trebuit să o facă cel mai probabil în străinătate, l-ar fi costat pe artist zeci de mii de euro. Unde mai pui că până acum tratamentul pe care l-a urmat ajunsese la 4.000 de euro pe săptămână și planul lui era să-și vândă din proprietăți pentru a-l putea acoperi. Se pare însă că vaccinul cubanez este mult mai ieftin, costurile ridicându-se la ordinul sutelor de euro.
Sursa: libertatea.ro