Reglementatorul a avizat, însă, o pondere a importurilor de 2% pentru populaţie şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici şi de 5% pentru consumatorii industriali.
„Din estimările operatorilor de pe piaţă şi al producătorilor, întregul necesar de gaze poate fi acoperit din producţia internă. Însă este nevoie şi de importuri, din mai multe considerente. În primul rând, este vorba de faptul că suntem în plin program de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă. În al doilea rând, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulică a gazelor, care trebuie să se facă la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi întrerupt oricând”, a explicat, pentru AGERPRES, un specialist din piaţa gazelor.
Citeşte şi Gazprom speră să furnizeze gaze naturale Chinei pentru a-şi reduce dependenţa de Europa
Transgaz a propus ca şi în luna mai România să consume doar gaze din producţia internă, dar şi atunci ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populaţie şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici şi de 4% pentru utilizatorii non-casnici.
Transgaz estimează pentru luna iunie un consum total la nivel naţional de 6,1 milioane de MWh, din care 3,7 milioane de MWh pentru consumatorii industriali şi 1,1 milioane de MWh pentru piaţa reglementată.
Restul reprezintă consumul propriu tehnologic al reţelelor şi al centralelor.
Citeşte şi Gazele se scumpesc DOAR pentru populaţie