Incidentul a avut loc marţi, după începerea evenimentului. Transmisiunea companiei Kan a fost întreruptă cu imagini surprinse prin satelit, care ilustrau explozii în oraşul israelian pe un fundal muzical ameninţător.
Acţiunea a avut loc în contextul în care, la începutul lunii, între grupul paramilitar Hamas şi autorităţile israeliene au existat ciocniri repetate timp de trei zile. Atacurile au inclus sute de lansări de rachete înspre teritoriul israelian ca şi bombardamente din Israelului spre Fâşia Gaza, scrie mediafax, care citează Reuters.
Transmisiunea televizată – atât în ţara gazdă, cât şi pe plan internaţional – nu a avut de suferit. Seara s-a încheiat fără alte incidente, iar reprezentanţii Greciei, Belarusului, Serbiei, Ciprului, Estoniei, Republicii Cehe, Australiei, Islandei, statului San Marino şi Sloveniei s-au calificat în finala care va avea loc sâmbătă.
Eldad Koblenz, directorul executiv al firmei, a afirmat că gruparea Hamas este de vină pentru această acţiune. „Ştim că, la un anumit punct a existat o tentativă, aparent operată de Hamas, de a prelua controlul asupra transmisiei noastre digitale”, a declarat acesta. „Sunt încântat să afirm că, în câteva minute, am reuşit să recuperăm controlul asupra acestui fenomen”, a adăugat acesta.
Organizaţia palestiniană Hamas nu a răspuns la acuzaţii. Desfăşurarea competiţiei muzicale Eurovision în Israel a fost lovită de numeroase controverse. Activiştii pro-Palestina au făcut apeluri la boicot pentru a protesta împotriva politicilor ţării asiatice şi au încercat să convingă statelele participante să se retragă din concurs, dorind să izoleze statul pe plan internaţional.
Multe dintre tenativele de blocaj au vizat-o şi pe cântăreaţa americană Madonna, care urmează să susţină un recital în finala Eurovision. Artista şi-a apărat, însă, decizia de a apărea la eveniment, afirmând că nu se va supune niciunei agende politice.Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 are loc la Tel Aviv, cea de-a doua semifinală fiind programată joi şi finala de sâmbătă.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”. Aceasta este pentru a treia oară când Israelul este gazdă a competiţiei muzicale. Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.