Varianta recunoaşterii ‘republicii moldovene nistrene’ este ‘singurul scenariu posibil’ în legătură cu viitorul Transnistriei, a afirmat Ştanski, într-o întâlnire cu jurnalişti locali şi străini.
Fără recunoaşterea independenţei ‘statului transnistrean’, ‘este greu de imaginat fuziunea cu Rusia din punct de vedere al dreptului internaţional’, a spus Nina Ştanski, caracterizând relaţiile dintre Transnistria şi Republica Moldova ca pe un mariaj ce s-a destrămat demult.
‘Statalitatea sovietică moldovenească a fost un mariaj ce a durat doar 50 de ani. Când s-a format ‘familia’, Basarabia a fost alipită la Transnistria şi nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Atunci când URSS s-a prăbuşit, Moldova a declarat: documentele care au reglementat acest ‘mariaj’ nu sunt legitime şi prin aceasta a reziliat singură ‘contractul de căsătorie” – a declarat Ştanski. Anul trecut, a adăugat ea, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a propus Chişinăului un ‘divorţ civilizat’.
Citeşte şi Rusia analizează cererea de ALIPIERE A TRANSNISTRIEI
În acest context, reprezentanta administraţiei transnistrene a evocat o recentă declaraţie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov. ‘Şeful diplomaţiei ruse a amintit că în cadrul acordului privind formatul procesului de negocieri (cu privire la reglementarea transnistreană), Republica Moldova s-a angajat să respecte anumite reguli, între care un statut neutru din punct de vedere militar şi suveranitatea’, a spus ea, sugerând că respectarea acestora suscită îndoieli mai ales după semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE.
Moldova are obligaţia faţă de Transnistria să nu ia nicio decizie politică fără a consulta Tiraspolul, a mai spus Ştanski, în opinia căreia a vorbi de statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu mai este un subiect de actualitate: ‘nu este un secret, armata moldoveană este finanţată de NATO, SUA şi România’. Numărul de reprezentanţe NATO în Republica Moldova depăşeşte de multe ori numărul de ţări membre NATO, a adăugat ea.