”În numele societății civile, ne adresăm președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca, în cazul unor eventuale amenințări la adresa Transnistriei, el, ca garant al păcii pe teritoriul transnistrean și ca parte în procesul de negocieri, să ia toate măsurile posibile: și politice, și diplomatice, și economice, și, desigur, în caz de pericol, și altele’, a declarat în cadrul reuniunii președintele Organizației de Femei, Tatiana Dolișniaia, potrivit Agerpres.
Acest apel, semnat de reprezentanții a 66 de organizații civice, survine în contextul în care parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a denunțat acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele ruse staționate în regiunea transnistreană, dar și în condițiile intensificării activităților NATO în Republica Moldova și concentrării de tehnică militară din Ucraina la granița cu Transnistria, mai scrie gazeta.ru.
Ziarul Kommersant nota luni că, în urma deciziei legislativului de la Kiev, militarii ruși au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria — prin Chișinău. Autoritățile moldovene au anunțat însă, în ultimele zile, reținerea pe aeroportul din Chișinău a doi militari ruși care intenționau să ajungă în stânga Nistrului.
Rusia are desfășurate pe teritoriul Transnistriei, potrivit Kommersant, un contingent de forțe ruse de menținere a păcii (un batalion de aproximativ 412 de persoane) și unitatea militară N13962 (sau GOTR) compusă din două batalioane de circa 1.000 de persoane.
Militarii din cadrul GOTR asigură în principal securitatea depozitelor de muniții din Colbasna, care au rămas aici după prăbușirea URSS și care nu au fost retrase de Moscova nici până acum.