UPDATE: Republica Moldova a negat că Transnistria s-ar implica militar în războiul din Ucraina.
Statul Major al Kievului transmite că Rusia își mobilizează trupele din Transnistria. ”S-au intensificat acțiunile de mobilizare a unităților de trupe ruse cu sediul pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova în vederea desfășurării provocărilor și a demonstrațiilor la granița cu Ucraina”, a transmis Statul Major, anunță Unian și The Kyiv Independent.
Ucraina se teme că Transnistria ar putea fi folosită ca un nou front de război. Reacţia Republicii Moldova
Instituția a subliniat că că mișcările trupelor au drept scop ”a face o demonstrație de pregătire pentru o ofensivă și posibilă ostilitate împotriva Ucrainei”.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat, la data de 9 martie, că Federația Rusă este capabilă să atragă militari din Transnistria pentru a se alătura luptei din Ucraina.
Ulterior, la data de 22 martie, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, declara că este foarte puțin probabil ca trupele ruse staționate în Transnistria să fie implicate în războiul din Ucraina. Potrivit acestuia, așa-zisa armată a regiunii transnistrene nu va sprijini trupele ruse din interiorul Ucrainei. Așa-numitele autorități transnistrene au negat și ele intenția de implicare în războiul din Ucraina.
Republica Moldova trimite, în schimb, ajutoare în Ucraina
Guvernul Republicii Moldova a trimis sâmbătă Ucrainei prima tranşă dintr-un ajutor umanitar în valoare totală 24 de lei moldoveneşti (circa 1,2 milioane de euro), conform deciziei aprobate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, informează MOLDPRES.
Premierul Natalia Gavriliţa s-a deplasat la Mohiliv-Podilski pentru a preda ajutoarele guvernatorului regiunii ucrainene Viniţa, Serghei Borzov.
Ea a declarat că „acest ajutor este un gest de susţinere din partea poporului Republicii Moldova pentru poporul ucrainean. Din prima zi de război, toată societatea s-a mobilizat ca să ajute miile de oameni care s-au refugiat în ţara noastră. Deşi Republica Moldova are suficiente probleme, considerăm absolut necesar să îi ajutăm pe vecinii noştri ucraineni care traversează o perioadă extrem de dificilă”.
La rândul ei, ministrul de interne Ana Revenco a afirmat că a transmis un mesaj de încurajare pentru colegii ucraineni „din partea celor 16.000 de angajaţi” ai ministerului, „salvatori, pompieri, poliţişti”. „Cei care acum luptă pentru pace pot să fie liniştiţi pentru familiile lor care se află în Moldova, pentru copiii lor, cei care abia fac primii paşi şi pentru cei care învaţă primele cuvinte. Pentru noi toţi, cuvântul ‘pace’ are o valoare supremă. Din puţinul pe care-l avem, vom ajuta cu tot ce ne stă în puteri”, a spus ea.
Războiul din Ucraina se apropie de România. Rachetele au lovit zona rezidenţială din Odesa
Ajutoarele includ lenjerie de pat, seturi de igienă pentru femei şi copii, dezinfectant, paturi, scutece, seturi de baie şi produse alimentare nealterabile în valoare de circa 430 de mii de euro din partea ministerului muncii şi protecţiei sociale de la Chişinău; produse de igienă, saci de dormit saltele, pături, perne, mănuşi şi măşti chirugicale, estimate la peste 230.000 de euro, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al Republicii Moldova; medicamente, consumabile şi echipament medical de 150.000 de euro de la ministerul sănătăţii; consumabile, echipament medical, staţii şi pompe electrice în valoare de peste 370 de mii de euro din partea Agenţiei pentru Rezerve Materiale, precum şi alimente şi produse de primă necesitate de 15.700 de euro de la diferite companii.
Produsele din cele şapte camioane cu ajutoare ajunse în Viniţa vor fi distribuite după necesităţi în mai multe sate şi oraşe ucrainene. Republica Moldova va trimite în curând şi a doua tranşă de ajutoare umanitare.