TOPUL celor mai CORUPTE ţări din lume. Pe ce loc se află România

Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia sunt considerate cele mai corupte ţări din lume, în timp ce la polul opus se situează Danemarca şi Noua Zeelandă, potrivit indicelui de percepţie a corupţiei 2013, realizat de organizaţia Transparency International şi făcut public marţi la Berlin, relatează AFP, potrivit Agerpres. Nivelul de corupţie în România a fost perceput de către organizaţie ca fiind cu trei puncte mai mare decât cel de anul trecut.
Romania TV
02 dec. 2013, 21:21
TOPUL celor mai CORUPTE ţări din lume. Pe ce loc se află România

Această organizaţie cu sediul la Berlin estimează că aproape 70% dintre ţările din întreaga lume sunt considerate a avea ‘o problemă serioasă’ de corupţie printre funcţionarii lor. Şi niciunul dintre cele 177 de state analizate în 2013 nu a obţinut un scor perfect.

Transparency International, organizaţie nonguvernamentală, realizează în fiecare an un indice de percepţie a corupţiei în cadrul partidelor politice, poliţiei, sistemului de justiţie şi serviciilor publice în toate ţările, un flagel care subminează dezvoltarea şi lupta împotriva sărăciei.

Anul acesta, nivelul corupţiei din Romania este perceput ca fiind mai mare decât în anul trecut, potrivit Transparency International care prezintă ţara noastră pe locul 69 în lista privind nivelul corupţiei. Această listă include 177 de state. În 2012, Romania avea o poziţie mai bună în clasament şi ajunsese pe locul 66. Anul acesta, Romania se află pe aceeaşi pozitie cu Italia şi Kuweit, potrivit aceluiaşi raport, în timp ce  Bulgaria se află pe locul 77, iar Ucraina pe 144.

‘Corupţia îi afectează pe cei mai săraci’, a comentat pentru AFP unul dintre cercetătorii organizaţiei, Finn Heinrich.

‘Lucru care reiese din clasament: cele mai corupte ţări sunt şi cele mai sărace şi, în acestea din urmă, cei mai puţin ajutoraţi suferă cel mai mult. Aceste state nu vor ieşi niciodată din sărăcie dacă nu vor combate corupţia’, a adăugat el.

Printre ţările care au scăzut cele mai multe poziţii în indicele din 2013 se numără Siria, afectată de războiul civil, dar şi Libia şi Mali, ambele căzute pradă unor conflicte militare majore în ultimii ani.

‘Corupţia este extrem de legată de revoltele dintr-o ţară, aşa cum puteţi vedea în Libia şi Siria, ţările care au înregistrat cea mai puternică agravare a corupţiei’, a adăugat Heinrich.

‘Dacă vă uitaţi la ţările din coada clasamentului, veţi găsi de asemenea Somalia. Sunt ţări unde guvernul nu funcţionează eficient, iar oamenii trebuie să recurgă la tot felul de mijloace pentru a obţine servicii, a se hrăni şi a supravieţui’, a mai spus el.

În Afganistan, unde forţele armate ale NATO intenţionează să se retragă anul viitor, după mai mult de un deceniu de prezenţă, ‘nu am observat progrese tangibile’, a constatat el.

De asemenea în coada clasamentului, Coreea de Nord, ‘o societate totalitară completă retrasă’, unde transfugii povestesc că foametea agravează şi mai mult corupţia, ‘deoarece trebuie să cunoşti pe cineva corupt din cadrul partidului pentru a supravieţui’.

Organizaţia subliniază totuşi că este imposibil să măsori propriu-zis corupţia, deoarece este vorba de un fenomen ilegal şi disimulat.

Pentru a-şi realiza indicele, Transparency adună opinii ale unor experţi în această problemă din cadrul unor organizaţii precum Banca Mondială, Banca Africană pentru Dezvoltare sau Fundaţia germană Bertelsmann.

Organizaţia clasifică ţările pe o scară de la 0 la 100, statul cu indicele ‘zero’ fiind considerat cel mai corupt.

Noul clasament ‘relevă un tablou îngrijorător’, precizează Transparency. ‘În timp ce o mână de ţări obţin un bun rezultat, niciuna nu atinge perfecţiunea. Mai mult de două treimi au mai puţin de 50’ de puncte, notează Transparency.

Ultimele ţări clasate, Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, au opt puncte, în timp ce performerii – Danemarca şi Noua Zeelandă – afişează 91 de puncte.

În coada plutonului, cu scoruri între 10 şi 19 puncte, se află Irak, Siria, Libia, Sudan, Sudanul de Sud, Ciad, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Haiti, Turkmenistan, Uzbekistan şi Yemen.

În fruntea clasamentului, cu scoruri între 80 şi 89 de puncte, se situează, alături de Danemarca şi Noua Zeelandă, Canada, Australia, Olanda, Elveţia, Singapore, Norvegia, Suedia şi Finlanda.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai periculoasă pâine din comerț. Conține o doză mare de arsenic, iar multe persoane o cumpără frecvent
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Se elimină o taxă importantă. Serviciul va fi gratuit pentru toată lumea
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cum arată Santorini după cutremurele devastatoare. Turiștii și locuitorii sunt îngroziți de ruinele provocate de valul de seisme
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre moartea Elodiei Ghinescu. Dan Diaconescu a dezvăluit totul după ani de zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Israel propune un plan pentru plecarea voluntară a rezidenților din Gaza
MediaFlux
Se TAIE BANII de PENSIE! Anunțul care înfurie milioane de români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)