Transparency International a relansat programul ALAC de sesizare a actelor de corupţie

Transparency International a relansat programul de Asistenţă Legală Anti-Corupţie (ALAC) prin care cei care se confruntă cu situaţii de corupţie pot sesiza aceste fapte prin completarea unui formular online. Centrul ALAC va oferi consiliere şi asistenţă juridică "avertizorilor de integritate", adică a persoanelor care denunţă comiterea unor acte de corupţie.
Adrian Ilie
16 mart. 2015, 17:24
Transparency International a relansat programul ALAC de sesizare a actelor de corupţie

Transparency International a deschis primul centru ALAC în România, în anul 2003, iar de atunci au fost deschise 90 de asemenea centre în 60 de ţări. „ALAC este un program prin care Transparency International România îi ajută pe oameni să își elaboreze sesizările, să le dea datele și informațiile cât mai complete, să le transmită acolo unde trebuie, astfel încât o sesizare de corupție, de încălcare a legii să nu se întoarcă ca în multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ”, a declarat directorul TI România, Victor Alistar.

Până acum, ALAC România a consiliat 6.000 de cetăţeni şi a determinat, prin campanii de advocacy, schimbări legislative care au dus la o protecţie legală mai bună a celor care denunţă actele de corupţie. Prima dintre ele a fost adoptarea Legii avertizorilor de integritate în 2004. Scopul acestei legi este să rupă tradiția tăcerii și complicității în sectorul public și să dea posibilitatea de a apela la canale interne și externe pentru a sesiza ilegalități. Avertizorii de integritate beneficiază de prezumţia de bună credinţă până la proba contrarie. Ei au dreptul de a urmări progresul cazului lor și au dreptul la apel în instanță. În cazul cercetării disciplinare a celui care a făcut o sesizare, comisia disciplinară este obligată să invite presa şi un reprezentant al sindicatului sau asociaţiei profesionale în ședință. Identitatea avertizorului de integritate rămâne ascunsă, dacă sesizarea este făcută intern.

Tot un rezultat al activităţii ALAC a fost modificarea legii astfel încât deciziile de neîncepere a urmăririi penale luate de procurori să fie motivate dând posibilitatea ca eventualele contestări să fie mai bine formulate şi cu şanse mai mari de succes. În al treilea rând, abuzul în serviciu a fost trecut în Codul Penal drept infracţiune.

Experții ALAC analizează fiecare sesizare primită și, ulterior, invită autorul sesizării la Centru, pentru consiliere și pentru a stabili pașii care trebuie urmați. În cazul în care fapta semnalată nu îndeplinește condițiile de fond și de formă prevăzute de normele legale, dar este de competența Centrului, experții ALAC ajută persoana în cauză să completeze corect și complet plângerea/denunțul prin care raportează fapte de corupție, dar și să transmită documentul la autoritățile competente. Fapta semnalată va ajunge astfel în atenția autorităților competente, fiind formulată corect și complet. De asemenea, Centrul urmărește modul în care instituțiile abilitate soluționează cazurile semnalate.

Centrul asigură confidenţialitatea datelor primite din sesizări şi ajută instituţiile din sistemul judiciar prin semnalarea actelor de corupţie. În plus, asigură angajaţilor din sectorul public de a se desista, adică de a denunţa faptul că li s-a cerut să comite acte ilegale, prin acest fapt fiind protejaţi în faţa sancţiunii legii penale.

DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Ai planuri de concediu? Iată cum va fi vremea până pe 2 decembrie
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
A murit un mare jurnalist român. A scris istorie în mass-media
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54 de ani
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Prim-ministrul Sanchez anunță ajutoare de 10,6 miliarde de euro pentru inundațiile din Spania
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate