Transparency International a deschis primul centru ALAC în România, în anul 2003, iar de atunci au fost deschise 90 de asemenea centre în 60 de ţări. „ALAC este un program prin care Transparency International România îi ajută pe oameni să își elaboreze sesizările, să le dea datele și informațiile cât mai complete, să le transmită acolo unde trebuie, astfel încât o sesizare de corupție, de încălcare a legii să nu se întoarcă ca în multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ”, a declarat directorul TI România, Victor Alistar.
Până acum, ALAC România a consiliat 6.000 de cetăţeni şi a determinat, prin campanii de advocacy, schimbări legislative care au dus la o protecţie legală mai bună a celor care denunţă actele de corupţie. Prima dintre ele a fost adoptarea Legii avertizorilor de integritate în 2004. Scopul acestei legi este să rupă tradiția tăcerii și complicității în sectorul public și să dea posibilitatea de a apela la canale interne și externe pentru a sesiza ilegalități. Avertizorii de integritate beneficiază de prezumţia de bună credinţă până la proba contrarie. Ei au dreptul de a urmări progresul cazului lor și au dreptul la apel în instanță. În cazul cercetării disciplinare a celui care a făcut o sesizare, comisia disciplinară este obligată să invite presa şi un reprezentant al sindicatului sau asociaţiei profesionale în ședință. Identitatea avertizorului de integritate rămâne ascunsă, dacă sesizarea este făcută intern.
Tot un rezultat al activităţii ALAC a fost modificarea legii astfel încât deciziile de neîncepere a urmăririi penale luate de procurori să fie motivate dând posibilitatea ca eventualele contestări să fie mai bine formulate şi cu şanse mai mari de succes. În al treilea rând, abuzul în serviciu a fost trecut în Codul Penal drept infracţiune.
Experții ALAC analizează fiecare sesizare primită și, ulterior, invită autorul sesizării la Centru, pentru consiliere și pentru a stabili pașii care trebuie urmați. În cazul în care fapta semnalată nu îndeplinește condițiile de fond și de formă prevăzute de normele legale, dar este de competența Centrului, experții ALAC ajută persoana în cauză să completeze corect și complet plângerea/denunțul prin care raportează fapte de corupție, dar și să transmită documentul la autoritățile competente. Fapta semnalată va ajunge astfel în atenția autorităților competente, fiind formulată corect și complet. De asemenea, Centrul urmărește modul în care instituțiile abilitate soluționează cazurile semnalate.
Centrul asigură confidenţialitatea datelor primite din sesizări şi ajută instituţiile din sistemul judiciar prin semnalarea actelor de corupţie. În plus, asigură angajaţilor din sectorul public de a se desista, adică de a denunţa faptul că li s-a cerut să comite acte ilegale, prin acest fapt fiind protejaţi în faţa sancţiunii legii penale.