Transparency International a relansat programul ALAC de sesizare a actelor de corupţie

Transparency International a relansat programul de Asistenţă Legală Anti-Corupţie (ALAC) prin care cei care se confruntă cu situaţii de corupţie pot sesiza aceste fapte prin completarea unui formular online. Centrul ALAC va oferi consiliere şi asistenţă juridică "avertizorilor de integritate", adică a persoanelor care denunţă comiterea unor acte de corupţie.
Adrian Ilie
16 mart. 2015, 17:24
Transparency International a relansat programul ALAC de sesizare a actelor de corupţie

Transparency International a deschis primul centru ALAC în România, în anul 2003, iar de atunci au fost deschise 90 de asemenea centre în 60 de ţări. „ALAC este un program prin care Transparency International România îi ajută pe oameni să își elaboreze sesizările, să le dea datele și informațiile cât mai complete, să le transmită acolo unde trebuie, astfel încât o sesizare de corupție, de încălcare a legii să nu se întoarcă ca în multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ”, a declarat directorul TI România, Victor Alistar.

Până acum, ALAC România a consiliat 6.000 de cetăţeni şi a determinat, prin campanii de advocacy, schimbări legislative care au dus la o protecţie legală mai bună a celor care denunţă actele de corupţie. Prima dintre ele a fost adoptarea Legii avertizorilor de integritate în 2004. Scopul acestei legi este să rupă tradiția tăcerii și complicității în sectorul public și să dea posibilitatea de a apela la canale interne și externe pentru a sesiza ilegalități. Avertizorii de integritate beneficiază de prezumţia de bună credinţă până la proba contrarie. Ei au dreptul de a urmări progresul cazului lor și au dreptul la apel în instanță. În cazul cercetării disciplinare a celui care a făcut o sesizare, comisia disciplinară este obligată să invite presa şi un reprezentant al sindicatului sau asociaţiei profesionale în ședință. Identitatea avertizorului de integritate rămâne ascunsă, dacă sesizarea este făcută intern.

Tot un rezultat al activităţii ALAC a fost modificarea legii astfel încât deciziile de neîncepere a urmăririi penale luate de procurori să fie motivate dând posibilitatea ca eventualele contestări să fie mai bine formulate şi cu şanse mai mari de succes. În al treilea rând, abuzul în serviciu a fost trecut în Codul Penal drept infracţiune.

Experții ALAC analizează fiecare sesizare primită și, ulterior, invită autorul sesizării la Centru, pentru consiliere și pentru a stabili pașii care trebuie urmați. În cazul în care fapta semnalată nu îndeplinește condițiile de fond și de formă prevăzute de normele legale, dar este de competența Centrului, experții ALAC ajută persoana în cauză să completeze corect și complet plângerea/denunțul prin care raportează fapte de corupție, dar și să transmită documentul la autoritățile competente. Fapta semnalată va ajunge astfel în atenția autorităților competente, fiind formulată corect și complet. De asemenea, Centrul urmărește modul în care instituțiile abilitate soluționează cazurile semnalate.

Centrul asigură confidenţialitatea datelor primite din sesizări şi ajută instituţiile din sistemul judiciar prin semnalarea actelor de corupţie. În plus, asigură angajaţilor din sectorul public de a se desista, adică de a denunţa faptul că li s-a cerut să comite acte ilegale, prin acest fapt fiind protejaţi în faţa sancţiunii legii penale.

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea succes nesperat până pe 30 aprilie. Fecioarele vor beneficia de oportunități care le vor transforma viața în mod spectaculos
Capital.ro
Am pierdut cel mai iubit actor. A fost emblematic. Doliu în televiziune după moartea sa
Playtech.ro
Cum se calculează vechimea în muncă dacă ai mai multe contracte de muncă în același timp
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Chiftelele, preparatul clasic, cu adevărat savuros. Trucurile specialiștilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
„Alexandra”, primul film bazat pe cazul Caracal. Când poate fi vizionat în cinematografele din România
Cancan.ro
O influenceriță de 24 de ani a fost găsită moartă în mașină. Doi copilași au rămas acum orfani de mamă 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă buletinele. E ordin direct de la UE. Renunțăm la cărțile de identitate clasice
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates face previziunea care i-a îngrozit pe mulţi. Ce se poate întâmpla în următorii zece ani?