Transparency International: românii consideră în continuare că sistemul public este unul corupt

În România, percepția asupra corupției din sistemul public este similară de la un an la altul (46 de puncte din 100 în anul 2022, 45 de puncte în 2021), variațiile de un punct sau două fiind considerate ca nesemnificative la nivel de percepție, arată organizația Transparency International.
Filip Stan
31 ian. 2023, 09:29
Transparency International: românii consideră în continuare că sistemul public este unul corupt

Transparency International a publicat Indicele de Percepţie a Corupţiei 2022, care arată că 95% dintre ţările incluse în clasament au făcut progrese minime sau deloc în ultimii ani în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei.

Indicele de Percepţie a Corupţiei reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.

La nivelul Uniunii Europene se observă o stagnare de mai bine de un deceniu, în majoritatea statelor membre, media UE fiind de 66 de puncte. În contextul provocărilor apărute la nivel global şi regional în ultimii ani, de la pandemia de COVID-19, la invadarea Ucrainei de către Rusia şi recesiunea economică, este necesar ca guvernele să vină cu soluţii robuste, eficiente. Cetăţenii vor să vadă mai multă integritate şi eficienţă din partea politicienilor. Cu toate acestea, slaba aplicare a mecanismelor de integritate şi ameninţările la adresa statului de drept subminează eficienţa guvernelor, reiese din raportul elaborat de Transparency International.

România a făcut progrese foarte mici, dar, cu toate acestea, tendinţa ascendentă din ultimii ani este un progres care trebuie susţinut şi pe viitor, spune organizaţia, potrivit Mediafax.

Pentru realizarea acestui deziderat este necesară aplicarea de măsuri eficiente, în special în domeniile cu risc ridicat de corupţie. Spre exemplu în domeniul achiziţiilor publice, care continuă să fie unul dintre cele mai vulnerabile, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor din fonduri publice. Deşi s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani, nivelul de încredere în corectitudinea achiziţiilor publice este unul redus.

Citeşte şi: Cristina Ich, prima reacţie despre scandalul Piţurcă-DNA. „Mă întorc în ţară!”

În acest context, Transparency International Romania recomandă utilizarea Pactelor de Integritate ca instrument de monitorizare a achiziţiilor publice, în special pentru procedurile de achiziţii şi contractele cu risc crescut de apariţie a neregulilor, incidentelor de integritate sau fraudelor. Pactele de Integritate sunt o practică standard recunoscută la nivel naţional şi internaţional pentru asigurarea că achiziţiile, contractele şi cheltuielile publice se realizează cu respectarea regulilor şi bunelor practici în interes public.

O altă recomandare se referă la acordarea de sprijin instituţiilor cu rol anti-corupţie, în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi a eficacităţii acestora, inclusiv prin conservarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare.

Totodată, este necesară îmbunătăţirea transparenţei decizionale, a accesului la informaţii de interes public, inclusiv în ceea ce priveşte finanţările şi distribuirea resurselor, mai ales în contextul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei.

Citeşte şi: Victor Ciutacu: „Piţurcă va sta la răcoare până va decide să-l dea pe Orban”. Ce pedeapsa riscă fostul selecţioner, conform avocaţilor

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Zodii binecuvântate, cu noroc și multe șanse, până pe 31 ianuarie. Zile cum n-au mai avut de mult timp pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A murit una dintre cele mai iubite cântărețe din România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MApN atrage atenția asupra dezinformării ruse privind atacurile cu drone la granița cu România
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!