Transpiraţia, oricât de urât mirositoare şi de inconfortabilă ar fi, este un proces natural şi sănătos, care ajută corpul să se răcorească. Dar transpiraţia excesivă poate crea probleme în viaţa ta socială şi în relaţiile cu ceilalţi şi poate influenţa chiar şi sănătatea ta emoţională.
Cum poţi să îţi dai seama dacă transpiri excesiv, dincolo de nevoile normale ale corpului? Transpiraţia excesivă, numită şi hiperhidroză (termenul medical folosit pentru acest lucru), înseamnă că transpiri mai mult decât ar avea nevoie corpul tău să transpire. De exemplu, dacă transpiri în timp ce stai calmă la biroul tău, aceasta este transpiraţie excesivă.
Citeşte şi Ingrediente NATURALE care reduc transpiraţia
În hiperhidroză, mecanismul de răcorire al corpului este atât de activ încât el produce de 4 sau de 5 ori cantitatea de transpiraţie de care ai nevoie. Aproximativ 3% din populaţie suferă de transpiraţie excesivă.
Transpiraţia: ce este şi ce nu este normal?
Cantitatea de transpiraţie considerată normală este destul de variabilă şi depinde de cerinţele corpului, spun Dr. Dee Anna Glaser, profesor de dermatologie la St. Louis University. Oamenii pot transpira mai puţin de un litru sau până la câţiva litri de transpiraţie pe zi, în funcţie de ceea ce fac. De asemenea, transpiraţia depinde de situaţie, dacă eşti genul de persoană care lucrează într-un biroum într-o clădire cu climat controlat, sau dacă lucrezi într-un mediu cu temperaturi extrem de ridicate.
Dacă faci exerciţii fizice sau faci muncă manuală într-un climat cald, aşteaptă-te să transpiri mult. Este normal. Însă chiar dacă transpiraţia ta excesivă nu este declanşată de un factor medical, asta nu înseamnă că nu ai aliaţi care să te ajute să o ţii sub control.
Trucuri care te ajută să controlezi şi să reduci transpiraţia
Pentru a învinge transpiraţia, trebuie să înţelegi exact cum funcţionează. Atunci când acest amestec de apă, sare şi alte minerale se evaporă din pielea ta, ea te răcoreşte, permiţându-i corpului tău să îşi menţină temperatura internă.
Vezi şi Transpiraţie în exces: Cum scapi de ea cu remedii naturiste
Deşi dieta ta, starea de sănătate şi emoţiile pot juca un rol, cât de mult transpiri este un factor determinat în cea mai mare parte de genetică. Cele mai comune locuri sunt la axilele, palmele, tălpile şi fruntea, deoarece aceste zone au cea mai mare densitate de glande sudoripare.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.