„Considerăm că a venit un moment zero şi în piaţa de asigurări din România, care împreună cu arbitrul pieţei, Autoritatea de Supraveghere Financiară, trebuie să suporte transformări majore. A venit timpul ca aceşti actori ai pieţei asigurărilor să-şi înţeleagă locul şi rolul în raport cu consumatorii de produse de asigurări’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, într-o scrisoarea deschisă remisă miercuri AGERPRES.
Potrivit COTAR, poliţa de asigurări RCA are caracter obligatoriu şi trebuie tratată strict din perspectiva socială de protejare a şoferului român, nicidecum să devină motorul prin care asigurătorii îşi asigură profituri consistente.
„COTAR a făcut o analiză pentru a identifica sursele folosite ca motivaţie pentru creşterea RCA de către societăţile de asigurări. Elementele analizate au condus la identificarea unor nereguli grave în modul de funcţionare a pieţei de asigurări şi a arbitrului acestei pieţe. Conform analizei, datele oficiale publicate de ASF confirmă faptul că există o diferenţă importantă între sumele încasate de către societăţile de asigurări pentru produsul obligatoriu RCA şi sumele achitate ca despăgubire de către aceştia. În România, există peste 5,9 milioane de autovehicule înmatriculate, iar accidentele soldate cu despăgubiri importante reprezintă doar 4-5 cazuri/an, ceea ce reprezintă sub 0,0001% din totalul poliţelor RCA vândute”, se mai spune în scrisoarea deschisă.
Conducerea COTAR susţine, totodată, că în România nu se cunoaşte preţul corect al poliţei RCA.
‘În România, pe segmentul RCA funcţionează 11 societăţi de asigurări, iar costurile de vânzare ale produselor RCA diferă cu 400% între toate aceste companii. Aşadar, care este de fapt preţul corect al poliţei RCA, în condiţiile în care dauna medie este aproximativ egală între acestea, iar cheltuielile administrative nu diferă semnificativ de la o societate la alta? În plus, asigurătorul poate uza de orice valoare identificată şi poate deveni ^judecător^ al valorii de despăgubire ce va fi acordată păgubitului RCA. Aceste valori de despăgubire sunt mai mici cu 30% – 50% faţă de actualul sistem de calcul matematic prin aplicarea coeficienţilor de uzură’, se precizează în documentul citat.
Vasile Ştefănescu precizează, de asemenea, că anul viitor este posibil să aibă loc un nou protest al transportatorilor, în cazul în care autorităţile nu vor lua rapid măsuri concrete de corectare a problemelor.
‘Aşteptăm măsurile concrete de corectare a acestor grave probleme din partea autorităţilor române până în data de 31 ianuarie 2015. În situaţia în care acestea vor întârzia să apară, urmează să anunţăm data unui nou protest general al tuturor transportatorilor membri COTAR, la care presupunem ca vor adera toate patronatele din transport precum şi cetăţenii plătitori ai acestor taxe. Protestul îl vom declanşa după data de 1 februarie 2015’, a mai spus Ştefănescu.