Transportatorii rutieri solicită Guvernului îngheţarea tarifelor RCA, prin Ordonanţă de Urgenţă

Patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului să înghețe tarifele RCA prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, la valorile medii din raportul Milliman, și conform cu propunerile transportatorilor trimise Executivului la începutul lunii august, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Alina Costache
11 sept. 2016, 15:37
Transportatorii rutieri solicită Guvernului îngheţarea tarifelor RCA, prin Ordonanţă de Urgenţă

„Actuala Ordonanță de Urgență, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, este doar generală și nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulțumiți de forma acesteia, urmând ca, în data de 15 septembrie 2016, să se organizeze un protest național împotriva creșterii tarifelor RCA. Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, iar Consiliul Concurenței investighează de 2 ani piața asigurărilor din România împotriva unor practici neconcurențiale, practici care au fost dovedite în raportul Milliman, întocmit la cererea ASF și trimis către Parlament”, notează sursa citată.

Potrivit UNTRR, „sistemul bonus-malus nu funcționează, tarifele RCA au crescut de două — trei ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplinește scopul pentru care a fost creat, încălcându-se Norma Nr.23/2014”.

„Un exemplu de poliță RCA din partea unui firme arată cum tarifele asiguratorilor au crescut, în numai un an, cu peste 150%. Se poate observa cum în august 2015, compania a plătit o primă de asigurare de 7.251,6 lei, tarif aferent clasei B2 la acel moment, ceea ce înseamnă că dacă autovehiculul ar fi fost încadrat în clasa B0 ar fi achitat o primă de asigurare de 8.057,33 lei (la clasa B2 există o reducere a primei de 10% fața de clasa B0). În iulie 2016, compania a primit o oferta de reînnoire în luna august a poliței aferenta clasei B4, în valoare de 16.958,36 lei, ceea ce indică faptul că autovehiculul nu a fost implicat în niciun accident rutier în ultimul an, iar reducerea față de clasa B0 este de 18%. Însă în loc să primească un tarif mai mic cu 18%, de 6.607 lei față de suma de referință la care a fost încheiat contractul de asigurare, în care firma de transport nu a produs nicio cheltuială firmei de asigurări, transportatorul primește cea mai bună ofertă 16.958,36 lei ! (…) Astfel, ASF acceptă, și asigurătorii schimbă valoarea de referință B0 și totul se raportează la o primă pentru B0 de 20.680,92 lei (4.575 euro), ceea ce indică o creștere de peste 150% în numai un an”, explică reprezentanții transportatorilor rutieri.

UNTRR consideră că „transportatorii rutieri nu ar trebui să se lase păcăliți de Guvern, asigurători sau de alte persoane bine intenționate” și că „fără un tarif RCA înghețat la valori clare nu se va întâmpla nimic”.

Potrivit exemplelor publicate de către Uniune, în 2012 un RCA pentru un camion costa 300 de euro, în 2013 polița a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 și, în pofida sesizărilor și dialogului cu autoritățile și asigurătorii, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0, după luna iulie 2016.

În acest context, transportatorii rutieri solicită și Parlamentului reînființarea unei autorități dedicate asigurărilor — Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional. De la înființare înregistrând și până în prezent, portofoliul Uniunii cuprinde peste 14.000 de membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Conform unui proiect Ordonanță de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

O altă noutate o constituie posibilitatea răscumpărării părții din prejudiciu suportată de asigurat. Prin contractul RCA părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, ulterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate.

Același document prevede introducerea unui sistem național general de control al prețurilor în cazul RCA, pentru a se putea interveni asupra nivelului primei,

„Cu toate că piața asigurărilor este liberalizată, directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, în anumite condiții restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra prețurilor. În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorării acestora, ca parte a unui sistem general de control al prețurilor. Introducerea în proiectul de act normativ a acestei prevederi va oferi posibilitatea legală de a se putea interveni asupra nivelului primei, ca o acțiune de ultimă instanță, în contextul introducerii unui sistem general de control al prețurilor”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Tot în document se precizează că „piața asigurărilor este liberalizată complet din punct de vedere al stabilirii prețurilor, respectiv primelor de asigurare, ASF neputând interveni asupra condițiilor de asigurare decât în măsura în care acestea pot fi dovedite ca fiind abuzive în relația cu asigurații”.

Potrivit Ordonanței RCA, șoferii vor avea posibilitatea de a încheia polițe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului. De asemenea, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Crin Antonescu, împins pe scări de PSD: Un candidat de rezervă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
Daniel Tomșa, un tânăr de doar 23 de ani, a fost ucis în Ajunul Bobotezei 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Reacții după retragerea lui Crin Antonescu din cursa prezidențială
MediaFlux
RĂSTURNARE după ANULAREA ALEGERILOR! CĂLIN GEORGESCU are o șansă la CEDO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence