Reprezentanţii transportatorilor doresc măsuri pe termen scurt şi anume îngheţarea tarifelor RCA la valorile medii din raportul Milliman. „Dacă preţul de referinţă e aprobat nu cred că mitingul va mai avea loc”, a declarat Vasile Ştefănescu, potrivit Mediafax.
„Considerăm că un RCA, care e obligatoriu şi are o componentă socială, ar trebui să aibă şi trebuia să aibă o modalitate de calcul extrem de transparentă şi publică, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Nu e transparent şi public, atunci să existe o referinţă dată de stat într-un fel sau altul”, susţine Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Miercuri, reprezentanţii transportatorilor vor discuta cu Guvernul şi Consiliul Concurenţei articolul legat de tariful de referinţă, urmând să asiste la audierea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară de către Comisia de buget şi finanţe şi Comisia de transport din Senatul României, susţine Augustin Hagiu, preşedintele de onoare al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
CITEŞTE ŞI: Transportatorii blochează toate drumurile de centură din ţară, din cauza creşterii preţurilor RCA
Guvernul va discuta un act normativ care completează legislaţia RCA. „Această ordonanţă care apare după 20 de ani rezolvă multe probleme, mai puţin problema tarifului actual. Deci, pe termen scurt nu rezolvă nimic”, a declarat Vasile Ştefănescu.
Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, susţin reprezentanţii transportatorilor într-un comunicat de presă. „Guvernul are posibilitatea tehnică să dea această limitare tehnică cu avizul Consiliului Concurenţei”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.
Reprezentanţii transportatorilor avertizează că există posibilitatea ca multinaţionalele de transport să fie nevoite să îşi mute sediul în alte ţări, unde taxele sunt mult mai ieftine. „Cei mici se uită la Bulgaria, iar cei mari, care lucrează pentru multinaţionale se uită la Germania, Luxemburg, Slovacia (…) Aceste multinaţionale din transport pleacă uşor şi ele pentru că au prezenţă în toate ţările (…) Guvernul şi Parlamentul, dacă nu iau o măsură cu efect imediat, pun în pericol real dezvoltarea economică a României”, susţine Radu Dinescu.
În ţări precum Bulgaria sau Spania, taxa pe cap tractor este între 800 şi 1.000 de euro, iar cea de taxi de aproximativ 300 de euro, în timp ce în România se va plăti 5.000 de euro taxa pe cap tractor BO, susţine Dumitru Blaga, preşedintele Ascociaţiei Operatorilor de Transport Rutier „Apulum” în cadrul conferinţei de presă premergătoare protestului naţional împotriva majorării preţului la asigurările RCA pentru transportatorii rutieri.
Transportatorii vor declanşa protestul anunţat joi dacă nu va exista o înţelegere în privinţa tarifului de referinţă. „Noi ne pregătim în continuare pentru protestul din data de 15. (…) Trebuie să înţeleagă că nu vom da nici un pas înapoi dacă mâine, în şedinţa de guvern, nu va fi trecut acel tarif de referinţă. Fără tarif de referinţă noi nu rezolvăm nimic pe termen scurt”, a adăugat Vasile Ştefănescu, peşedinte UNTRR.