Capsulele pentru pasageri reprezintă mijlocul de transport în comun al viitorului, capabil să atingă viteza fulminantă de peste 1000 de kilometri la oră, iar invenția aparține companiei Virgin Hyperloop.
Compania susține că sistemul va „ defini standardul pentru călătoriile din secolul 21” și va permite oamenilor să călătorească între orașe în câteva minute.
Designul acestui mijloc de transport inovator a fost conceput sub forma unei capsule care circulă cu o viteză extraordinară în interiorul unui tub, ce menține un mediu aproape vidat.
Aceste „capsule” aproape elimină rezistența aerodinamică, capsulele sunt alimentate cu baterii și utilizează foarte puțină energie, potrivit companiei.
În loc să fie conectate fizic ca vagoanele de tren, capsulele vor călători în convoiuri, ceea ce înseamnă că se pot îndrepta spre diferite destinații, a explicat acesta.
Capsulele se pot despărți de convoi asemenea unui autoturism care părăsește o autostradă pe o rampă, iar sistemul va putea transporta „zeci de mii de pasageri pe oră, pe rută”, potrivit videoclipului.
În ciuda entuziasmului, capsulele hyperloops rămân la stadiul de proiect.
Compania a finalizat primul său test cu pasageri în noiembrie anul trecut. Anterior, efectuase peste 400 de teste, potrivit unui comunicat de presă al companiei de la acea vreme.
În timpul testului, capsula a atins doar 160 de kilometri la oră, pe pistă, a spus compania. Virgin Hyperloop a spus că pista sa are o lungime de 500 de metri, limitând cât de repede ar putea circula capsulele.
Potrivit lui Marcelo Blumenfeld, un specialist în inovație tehnologică la Institutul de Cercetare și Educație Feroviară din Birmingham, Marea Britanie, compania mai are un drum lung de parcurs pentru a dezvolta un sistem care funcționează ca cel din videoclip.
„Nu este fezabil acum”, a declarat Blumenfeld pentru CNN miercuri. „Nu avem nicio idee când va fi fezabil”.
Dar Blumenfeld a menționat de asemenea, chiar cu doar câteva zile înainte de primul zbor al fraților Wright, oamenii nu credeau că omul va lua vreodată cerul.
El crede că tehnologia hyperloop va intra în funcțiune la un moment dat în următoarele câteva decenii, dar companiile trebuie să decidă ce tip de sistem de transport încearcă să dezvolte, relatează CNN.