‘Modul în care România îşi propune să folosească fondurile structurale şi de coeziune alocate ţării noastre este extrem de important pentru a susţine o viziune de dezvoltare’, a afimat marţi premierul Victor Ponta la Palatul Victoria, la finalul unei reuniuni a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de parteneriat 2014-2020.
Potrivit premierului, Guvernul va propune Comisiei Europene ca 5,7 miliarde euro să fie alocaţi infrastructurii de transport auto, feroviare, navale şi aeriene. 3 miliarde de euro ar urma să fie destinaţi proiectelor de mediu, 270 de milioane de euro – eficienţei energetice, 1 miliard de euro – angajării tinerilor şi şomerilor, 1 miliard de euro – asistenţei sociale, mai ales cea acordată romilor, 1 miliard de euro – programelor de educaţie şi formare, plus alte 350 de milioane – infrastructurii din educaţie.
De asemenea, sectorul sănătăţii ar urma să beneficieze de fonduri europene de 500 de milioane de euro, care ar permite construirea a trei spitale regionale.
De asemenea, Victor Ponta a anunţat că 520 de milioane de euro ar urma să meargă către programele de întărire a capacităţii administrative locală şi 300 de milioane de euro – pentru asistenţa tehnică centrală, alte 800 de milioane de euro ar fi destinate proiectelor vizând IMM-urile şi parcurile tehnologice, 2,8 miliarde de euro – dezvoltării urbane, 700 de milioane de euro merg către cercetare iar 1,1 miliarde de euro s-ar aloca proiectelor vizând drumurile judeţene şi centurile.
Zona IT ar putea beneficia de fonduri în valoare de 550 de milioane de euro iar proiectelor privind zonele istorice culturale şi turistice le vor fi alocate 450 de milioane de euro.
Ministrul pentru Fonduri Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că aceste sume sunt doar propuneri ale României care vor fi înaintate Comisiei Europene, urmând ca ele să fie analizate de Bruxelles şi negociate cu partea română.
‘Sunt alocări financiare indicative, pentru că aici Comisia Europeană va avea desigur punctul ei de vedere. (..) Este un proces de negociere, astfel încât va trebui să susţinem în faţa Comisiei Europene motivele pentru care o alocare este mai mare într-un sector sau altul, aşa cum priorităţile României o cer’, a explicat Teodorovici.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, România va trimite până la sfârşitul acestei luni proiectul acordului de parteneriat Comisiei Europene iar până la finalul lunii martie vor fi transmise CE şi programele operaţionale ce urmează a fi finanţate.
VEZI SI:
Ponta: Guvernul va finanţa investiţiile la metrou şi după trecerea acestuia în subordinea Primăriei