Noul proprietar al rafinăriei este compania austriacă Andres Capital GmbH, care este controlată de un grup de oameni de afaceri din Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu. Acesta a declarat pentru Mold-Street că în jurul acestui obiectiv circulă mai multe zvonuri şi mituri.
„Situaţia nu este atât de gravă. Nu sunt datorii istorice la taxe. Sunt anumite datorii curente la salarii pe care le vom achita imediat ce vom porni o parte din instalaţiile de producţie”, a spus omul de afaceri.
Cebanu a evitat să ofere cifre privind valoarea tranzacţiei, dar a precizat că planurile de scurtă durată sunt de a porni rafinăria, care la început va activa „la 10 la sută din capacitate, ca să poată asigura o funcţionare fără pierderi”.
Potrivit lui Cebanu, ar fi fost identificaţi anumiţi traderi care ar putea livra petrol la rafinărie, fără plată în avans „datorită unor relaţii foarte bune”.
„Petrolul ar putea fi din Rusia, dar şi din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi şi din România. Or, în acest caz nu vor fi costuri mari de transport şi în plus petrolul extras din România este foarte bun şi de ce să nu procesăm de pe loc”, a afirmat omul de afaceri, conform timpul.md.
La Rafo Oneşti se pregăteşte deschiderea procedurii de faliment, după ce ANAF a instituit sechestrul asigurător pe toate bunurile rafinăriei la începutul acestui an. Fiscul a pus, astfel, în aplicare sentința prin care Curtea de Apel București i-a condamnat pe oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu în dosarul „RAFO – CAROM”.