Un avion misterios zboară de mai multe ore deasupra României, urmând aceleași rute de zbor. Aparatul Bombardier Challenger 650, cunoscut pentru rolul său de spionaj, a avut traseele de zbor ascunse, iar acest tip de aeronavă este extrem de rar, existând doar două în lume.
Avionul a decolat de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța și formează pe cerul României o traiectorie care se extinde către nordul țării, trecând prin Moldova și Maramureș, continuând spre Ungaria, apoi revenind la punctul de plecare.
Potrivit Flight Radar 24, acest traseu a fost parcurs de mai multe ori în ultimele ore, însă nu este un zbor obișnuit, întrucât informațiile despre zbor, cum ar fi indicativul aeronavei, tipul sau țara care o deține, nu au fost publicate, așa cum se întâmplă de obicei.
Bombardier Challenger 650, produs de compania canadiană Bombardier, este un avion cu o autonomie de zbor impresionantă, adaptat să devină un avion de spionaj, descris de Robb Report drept „cel mai sofisticat avion-spion”. Acesta este utilizat de serviciile secrete americane pentru misiuni de supraveghere la granița Ucrainei și este echipat cu tehnologie avansată, inclusiv servere, routere și calculatoare de ultimă generație. În prezent sunt cunoscute doar două asemenea aeronave, care poartă denumirile Artemis 1 și 2. Aceste avioane zboară la altitudini mari pentru a intercepta comunicații „sofisticate” din partea „națiunilor ostile” de la distanțe sigure.
Citește și Avion de pasageri prăbuşit în Brazilia. VIDEO cu momentul impactului
Pe 13 ianuarie, Bombardier Challenger 650 ARTEMIS al Armatei SUA (cu numărul de înregistrare N488CR – c/s BRIO68) a realizat o misiune de supraveghere plecând din Constanța, România. Aeronava a desfășurat o misiune SIGINT în largul coastelor Libiei, acoperind zona de la Tripoli până la Al Beyda timp de aproximativ patru ore. Aceasta subliniază modul în care Statele Unite monitorizează cu atenție situația din Libia.
Potrivit armatei, ARTEMIS (prescurtarea de la Airborne Reconnaissance and Targeting Multi-Mission Intelligence System) este primul avion ISR (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) cu echipaj uman. Programul ARTEMIS, o colaborare între armată și partenerii din industrie, a debutat în mai 2019 și a finalizat recent cerințele de inginerie, testare a sistemului de senzori, integrare și acreditare a informațiilor.