Radioterapia stereotaxică este o este o tehnică de radioterapie avansată prin care se administrează doze mari, semnificative de radiaţie, cu o precizie extremă, într-o singură şedinţă sau într-un număr limitat de fracţii. la nivelul tumorilor de mici dimensiuni.
„Radioterapia stereotaxică este o tehnică precisă de radioterapie relativ mai nou apărut în România, ne permite aplicarea unor doze foarte mari, foarte precise, la nivelul unor volume tumorale de dimensiuni destul de limitate.
Durează aproximativ o săptămână faţă de tratamentele de radioterapie convenţionale, care ajung şi până la 7-8 săptămâni. Avem ocazia să folosim cea mai bună aparatură„, spune dr Cristina Iftode, medic primar radioterapie.
Tratamentul este complex şi necesită o echipă specializată expertă în această tehnică de radioterapie. Echipa de specialişti este bine instruită astfel încât actul medical să fie la cea mai înaltă calitate.
„Asta e foarte important, cruţă ţesuturile din jur, deci e mai puţin lipsită de efectele adverse, de boala de iradiere pe termen lung care creează foarte multe probleme la distanţă pacientului. Pentru momentul actual, e foarte important să avem cât mai multe centre integrate de oncologie, în care pacientul să parcurgă circuitul pe care-l are de parcurs în acelaşi loc.
E important de spus că, pentru pacientul oncologic, costurile sunt în cea mai mare parte acoperite în mediul privat, la fel ca în spitalele publice„, precizează reputatul medic Irinel Popescu.
„Prin intermediul colegilor mei şi al echipei pe care o coordonez putem oferi servicii extrem de variate de imagistică, în special axate pe patologia oncologică, dar şi aplicaţii speciale cum ar fi RMN-ul de cord, angiografie coronariană CT şi alte proceduri care sunt din ce în ce mai cerute de colegii clinicieni„, explică medicul coordonator al echipei de imagistică.
Atât radiochirurgia cât şi radioterapia stereotaxică nu necesită spitalizare. Sunt tratamente bine tolerate şi neivazive, nefiind utilizată anestezie sau altă procedură dureroasă pentru pacient.