Tratament REVOLUŢIONAR împotriva maladiei Alzheimer

Ultrasunetele pot elimina plăcile de proteine responsabile pentru maladia Alzheimer la șoarecii de laborator, contribuind la refacerea memoriei lor, conform unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană Science Translational Medicine, care deschide calea unui nou tratament pentru pacienții cu această degenerare a creierului, incurabilă pentru moment, scrie AFP.
Alina Costache
12 mart. 2015, 10:14
Tratament REVOLUŢIONAR împotriva maladiei Alzheimer

Ultrasunetele, folosite de exemplu pentru ecografii sau pentru spargerea pietrelor la rinichi, stimulează în acest caz anumite celule ale sistemului imunitar din creier, astfel încât acestea ingerează plăci de proteine beta-amiloid, probabil responsabile de maladia Alzheimer, potrivit Agerpres.

Tratamentele împotriva Alzheimer și a multor alte tulburări ale creierului sunt dificil de țintit în principal din cauza unei bariere naturale formată dintr-un strat protector impermeabil de celule care protejează creierul împotriva infecțiilor, dar blochează, de asemenea, și pătrunderea medicamentelor.

Cum să previi boala Alzheimer

Pentru a penetra acest sistem de apărare, cercetătorii au folosit ultrasunete și microbule injectate în sânge. Acestea microbule vibrează sub efectul undelor sonore de înaltă energie, permițând deschiderea pentru scurt timp a barierei de protecție a creierului.

Cercetătorii au aplicat această tehnică cu ultrasunete timp de câteva săptămâni pe șoareci modificați genetic pentru a produce plăci de amiloid și au constatat că după aceasta, plăcile de amiloid au dispărut la 75% dintre rozătoare fără a deteriora țesutul cerebral, spune Juergen Goetz de la Institutul Creierului de la Universitatea Queensland din Brisbane (Australia), autorul principal al lucrării, scrie Reuters.

Deși există încă unele dezbateri pentru a stabili dacă plăcile sunt o cauză sau un simptom al bolii Alzheimer, experimentul a constatat că șoarecii tratați au dobândit o memorie îmbunătățită, în comparație cu un grup de control format din șoareci netratați, menționează Reuters care precizează că tehnica funcționează prin stimularea celulelor microgliale, care fac parte din sistemul imunitar al creierului, pentru a devora și absorbi plăcile.

Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie

Această tehnică non-invazivă se află încă într-un stadiu preliminar de dezvoltare, dar într-o zi ar putea oferi o strategie de tratament pentru Alzheimer și alte boli neurodegenerative care implică acumulări anormale de proteine în creier, a spus dr. Goetz, citat de AFP.

Pasul următor va fi testarea acestei tehnici de tratament pe oi.

În cazul în care aceste rezultate ar fi obținute și la oameni, „această tehnică ar putea revoluționa tratamentele pentru creierul uman”, a declarat Kullervo Hynynen, biofizician la Institutul de Cercetare Sunnybrook din Toronto (Canada), primul care a avansat ideea acestei tehnici cu ultrasunete.

În această lună, neurochirurgul Todd Mainprize de la Universitatea din Toronto, va folosi ultrasunetele pentru a depăși temporar sistemul de protecție cerebrală astfel încât să aplice o doză de chimioterapie direct unei tumori aflate pe creierul unui pacient. Acesta va fi unul dintre primele teste clinice ale acestei tehnici pentru tratarea afecțiunilor cerebrale, subliniază AFP.

Demența, în cadrul căreia maladia Alzheimer este cea mai comună formă, afectează aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume și se estimează că se va ajunge la 135 de milioane până în anul 2050, în conformitate cu Alzheimer Disease International.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București