Tratamentul pentru autism şi ADHD în contextul situaţiei din România

Autismul rămâne, în continuare, o tulburare care nu este înțeleasă pe deplin. Există multe întrebări cu privire la autism, însă deocamdată nu se cunosc complet mecanismele din creier care se află în spatele acestor simptome.
Romania TV
19 iun. 2020, 09:39
Tratamentul pentru autism şi ADHD în contextul situaţiei din România

Specialiștii estimează o cifră de 5 milioane de oameni diagnosticați cu autism în Uniunea Europeană. În ceea ce privește prevalența tulburărilor din spectrul autismului la nivel mondial, aceasta a fost estimată la 1 din 68 de persoane. Conform datelor de pe helpautism.ro, în România, la nivel național, ar putea exista mai mult de 30.000 de persoane cu autism, din care 11.214 sunt încadrate cu grad de handicap.

Acești oameni se confruntă cu o discriminare largă în contextul actual din România, în multe domenii ale vieții lor (școlare, familiale, profesionale, sociale). Și înainte de pandemia de coronavirus se întâmpla asta, ei aveau frustrări din cauza excluderii sociale. Oamenii cu autism s-ar putea să nu înțeleagă comportamentul celor din jur, în multe situații. De cele mai multe ori, le este dificil să aibă contact social cu alți oameni. Acesta este motivul principal pentru care preferă să stea mai mult singuri, retrași.

Deși pare o tulburare invizibilă pentru unii oamenii, persoanele cu autism au nevoie de sprijin pentru a se integra în societate. Persoanele cu autism au multe dificultăți pe parcursul vieții, nu interacționează normal cu alte persoane, au dificultăți în a privi pe cineva în ochi, folosesc expresii verbale și gesturi repetitive, au un comportament stereotipic.

Tratamentul autismului la vârsta adultă se bazează pe îngrijiri medicale multidisciplinare. Acestea se realizează cu ajutorul unui medic psihiatru, psiholog, kinetoterapeut. Terapiile de acest fel au ca scop introducerea adultului în comunitate și dacă este posibil și pe piața muncii.

Din păcate în prezent există persoane cu autism care sunt ajutate de familie. După decesul familiei situația se va agrava pentru aceste persoane care rămân singure, dacă nu au capacitatea de a trăi independent. Asta va avea un impact negativ asupra sănătății sale mintale și riscul de a se îmbolnăvi este și mai mare. Cele mai comune boli care apar la bătrânețe la persoanele cu autism sunt osteoartrita, diabetul, demența.

 

Tulburare cronică la copii și adulți

 

Psihiatrii și psihologii spun și despre copiii diagnosticați cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) în România, că nu primesc suficient sprijin. În țara noastră sunt utilizate mai rar medicamente pentru tratamentul ADHD decât în SUA. Aici abordarea este mai nuanțată, se bazează pe factori biologici. La noi se recomandă mai des psihoterapia și mai puțin tratamentul cu medicamente.

Persoanele cu ADHD au trei tipuri de simptome: impulsivitate, hiperactivitate, deficit de atenție. Tulburarea poate fi asociată frecvent cu copiii, dar apare și în rândul adulților. Despre aceștia din urmă medicii spun că cei care suferă de ADHD au cel puțin una sau mai multe tulburări psihiatrice. Prin urmare această problemă cronică de neatenție deranjează și copiii și adulții și este destul de gravă.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este gravă pentru că perturbă studiul, munca, relațiile sociale și de familie. În ultimii ani au fost diagnosticați și femei și bărbați cu această problemă cronică. Unele persoane adulte își recunosc simptomele, stările de iritabilitate, impulsivitate, dar uneori sunt considerate de cei din jur ca fiind imature, nemotivate, fără un scop în viață.

Cercetările specialiștilor din România arată că în cazul copiilor cu ADHD, părinții și profesorii sunt cei care sesizează comportamentul neobișnuit la acestora la școală, unde ei creează diferite probleme. Uneori părinții neagă că ar putea avea un copil cu ADHD și chiar spun că ceva nu e în regulă cu educația în școală. Alții consideră că acei părinți nu știu să-și crească copilul și de asta este impulsiv, obraznic, hiperactiv la școală. Treptat părinții lui analizează mai cu atenție comportamentul copilului și înțeleg că are nevoie de terapie.

Diagnostic

 

Pentru a diagnostica tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție(ADHD) la copii sau adulți, este necesară confirmarea simptomelor. La adulți este mai dificil, pentru că este posibil ca tulburarea să fi apărut încă din copilărie. Prin urmare trebuie realizată o retrospectivă asupra comportamentului din copilărie. Uneori informațiile de la pacient trebuie completate cu alte informații de la rudele acestuia. Medicul analizează simptomele în contextul vieții de zi cu zi, în sfera profesională, a relațiilor de familie, în timpul liber și în sfera socială.

În lumea medicinei moderne s-au căutat soluții de tratament pentru autism și ADHD, precum utilizarea uleiului CBD, pentru copiii cu astfel de tulburări și simptome. Rezultatele sunt promițătoare în ceea ce privește ameliorarea simptomelor la copii și adulți, însă mai sunt necesare studii până când medicina se va pronunța în mod definitiv în acest sens.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București