Tratamentul pentru răceală care îţi pune viața în pericol. UE ia în calcul să retragă aceste medicamente de pe piață

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) trage un semnal de alarmă cu privire la anumite tratamente pentru răceală și gripă, care pot pune viața pacienților în pericol. Există preocupări serioase cu privire la utilizarea pseudoefedrinei în aceste medicamente, care ar putea cauza afecțiuni ale vaselor de sânge, inclusiv accident vascular cerebral.
Filip Stan
02 feb. 2024, 18:30
Tratamentul pentru răceală care îţi pune viața în pericol. UE ia în calcul să retragă aceste medicamente de pe piață
Tratamentul pentru răceală care îţi pune viața în pericol. UE ia în calcul să retragă aceste medicamente de pe piață

Tratamentul pentru răceală care îţi pune viața în pericol. În România, există cel puțin 50 de astfel de produse vândute fără prescripție medicală, iar EMA ia în calcul retragerea lor de pe piață. Conform specialiștilor, medicamentele care conțin pseudoefedrină, folosite pentru tratarea răcelilor și gripei, prezintă un risc semnificativ de a provoca afecțiuni ale vaselor de sânge, inclusiv accident vascular cerebral. Această descoperire vine într-un context în care numărul cazurilor de gripă este în creștere.

EMA a anunțat că a demarat o analiză de siguranță pentru tratamentele care conțin pseudoefedrină, pentru a evalua potențialele riscuri asociate utilizării acestora. Rapoartele au indicat o corelație între această substanță și problemele vaselor de sânge din creier, semnale care nu pot fi ignorate.

„Medicamentele care conţin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare şi cerebrovasculare. Sunt efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii şi creierului, inclusiv accident vascular cerebral şi atac de cord”, arată o informare de pe site-ul Agenţiei Europene pentru Medicamente.

În țara noastră, există cel puțin 50 de produse care conțin pseudoefedrină, disponibile fără rețetă medicală. Autoritățile române monitorizează îndeaproape această situație și urmăresc recomandările emise de EMA pentru a proteja sănătatea cetățenilor.

EMA a emis recomandări specifice, avertizând persoanele cu hipertensiune arterială severă și cele diagnosticate cu insuficiență renală acută sau cronică să evite utilizarea tratamentelor care conțin pseudoefedrină. Aceste grupuri sunt considerate cu risc crescut, iar precauțiile sunt menite să prevină potențialele complicații.

Citeşte şi: Explozie a numărului de cazuri de gripă. Alexandru Rafila: „Am luat decizia unei stări de alertă epidemiologică”

Directorul medical de la Institutul Matei Balș, Adrian Marinescu, a subliniat importanța cunoașterii istoricului medical personal și consultarea medicului înainte de a lua astfel de medicamente. El a avertizat că, aparent inofensive, aceste tratamente pot cauza probleme de sănătate, în special în cazul pacienților cu anumite condiții preexistente.

„Fiecare dintre noi ar trebui să îşi cunoască istoricul. Pentru a şti la ce am alergii, ce contraindicații am, ce medicamente pot lua în acelaşi timp. Rolul medicului este de a stabili combinațiile de medicamente pe care le putem lua. Trebuie să existe atenție fără a înțelege că există risc foarte mare de AVC”, a declarat, cu privire la acest subiect, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, potrivit Antena 3.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
ANPC descoperă deficiențe majore în alimentele spitalelor Elias și Universitar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!