Ei au analizat 14 oameni care au renunţat la terapie, dar care s-au vindecat din punct de vedere funcţional. Studiul vine după ce s-a aflat că o fetiţă de 2 ani a fost vindecată complet după un tratament administrat rapid, în SUA.
Din păcate, cei mai mulţi oameni cu HIV nu află de infecţie decât după ce virusul s-a infiltrat complet în corp.
Grupul de pacienţi, cunoscut drept ceata Visconti, a început tratamentul la cel mult 10 săptămâni după ce a fost infectat. Pacienţii au fost diagnosticaţi cu HIV după ce ei veniseră la spital pentru alte probleme, iar doctorii au depistat virusul în sângele lor. Ei au făcut un tratament cu antiretrovirale timp de trei ani, în medie, dar apoi l-au oprit.
Medicamentele doar ţin sub control virusul, ele nu pot, însă, să îl elimine din locurile în care se ascunde, în sistemul imunitar. În mod normal, când tratamentul este oprit, virusul reapare. Acest lucru nu s-a întâmplat şi la pacienţii Visconti.
„Cei mai mulţi oameni care urmează acelaşi tratament nu controlează infecţia, dar o parte din ei reuşesc asta”, a declarat dr. Asier Saez-Cirion, de la Institutul Pasteur din Paris. El a mai spus că 5-15% dintre pacienţi ar putea fi vindecaţi funcţional, adică nu vor mai avea nevoie de medicamente, dacă atacă virusul imediat după infecţie.
„Ei vor rămâne cu HIV, nu vor scăpa de el, însă este un fel de remisie a infecţiei”, explică doctorul.
Studiul publicat în revista PLoS Pathogens analizează ce s-a întâmplat cu sistemul imunitar al pacienţilor. Tratamentul timpuriu ar putea limita numărul „ascunzătorilor” virusului. Cercetătorii spun, însă, că nu este încă clar de ce doar unii pacienţii au fost vindecaţi funcţional, şi nu toţi.