Institutul pentru Politici Publice anunţă că nu va participa la discuţiile organizate de PDL pentru că agenda de discuţii reflectă exclusiv temele politice ale partidului, menţionând că cea mai potrivită soluţie este ca Guvernul sa îşi depună mandatul şi să fie organizate alegeri anticipate.
„Institutul pentru Politici Publice (IPP) nu va participa la discuţia la care a fost invitat de către Prim Vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, alături de alţi reprezentanţi ai societăţii civile. Institutul apreciază că agenda propusă pentru discuţii reflectă exclusiv temele politice ale PDL, ci nu problemele reale ale societăţii româneşti, şi că această invitaţie (prima de acest fel) a venit prea târziu. Reamintim că IPP a afirmat deja, încă din primele zile ale tensiunilor din stradă, că cea mai potrivită soluţie este ca Guvernul sa îşi depună mandatul şi să se organizeze alegeri”, se arată într-un comunicat al IPP remis, miercuri, agenţiei Mediafax.
IPP cerea Guvernului, luni, să îşi depună mandatul şi să fie organizate alegeri anticipate.
„Având în vedere nemulţumirile sociale reale de la nivel naţional care au escaladat din ultimele zile dar şi reacţiile partidelor de Opoziţie care refuză să accepte propunerea de dialog lansată de Coaliţia de la Guvernare, Institutul pentru Politici Publice (IPP) consideră că Executivul a eşuat, soluţiile sale nemaiavând nici ecou politic nici suport din partea populaţiei. În opinia IPP, un Guvern care a ajuns în situaţia evidentă de a nu mai putea comunica cu celelalte segmente din societate, nu mai poate guverna. IPP reiterează poziţia publică exprimată deja şi solicită actualei Coaliţii aflate la guvernare să îşi depună mandatul, aceasta fiind singura soluţie legitimă pentru actuala situaţie din ţară. Apelul la dialog al PDL, chiar dacă ar fi sincer, nu ajută actualei situaţii, pentru că lista lucrurilor care ar trebui discutate ar fi interminabilă şi este puţin probabil ca Opoziţia şi Puterea să reuşească să o îndeplinească”, preciza IPP, luni, într-un comunicat.
Un grup de ONG-uri, printre APADOR-CH, SAR, Active Watch şi Centrul pentru Jurnalism Independent au anunţat, de asemenea, că nu vor participa la consultările cu societatea civilă iniţiate de PDL, APADOR-CH menţionând că partidul a informat greşit în legătură cu acest subiect.
„Societatea civilă instituţionalizată se alătură celei din Piaţa Universităţii şi respinge propunerea de a se lăsa atrasă într-o mascaradă de dialog social pe care încearcă să-l mimeze trimisul principalului partid de guvernământ, ministrul Teodor Baconschi, invitând principalele ONG-uri la consfătuire după ce, în prealabil, manifestanţii din Piaţa Universităţii au fost jigniţi incalificabil de lideri ai PDL. Baconschi însuşi i-a numit pe manifestanţi o «mahala ineptă şi incultă». Cerem public Guvernului şi celui care îl conduce în fapt, preşedintele Traian Băsescu, să îşi ceară scuze poporului român. Societate civilă, instituţionalizată sau nu, cu toţii, suntem cetăţenii României, iar politicienii trebuie să înveţe să asculte această unică voce şi revendicările ei”, se arată în comunicat.
Semnatarii, printre care ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Societatea Academică din România şi Asociaţia Miliţia Spirituală, menţionează că protestează, printre altele, faţă de comasarea alegerilor, corupţia şi ineficienţa din sistemul sanitar, periclitarea SMURD, ineficienţa gestionării fondurilor europene, subfinanţarea educaţiei în favoarea armatei şi a serviciilor secrete.
Mircea Toma (ActiveWatch) a spus că manifestul ONG-urilor este o confirmare instituţională a alăturării de protestatarii din Piaţa Universităţii. „Noi, ca persoane, am fost de la început în piaţă. Dar am simţit nevoia şi a unei confirmări instituţională a sprijinului nostru faţă de proteste”, a declarat Toma pentru RTV.NET.
PDL a decis să înceapă un dialog pe trei paliere, Teodor Baconschi fiind însărcinat să se ocupe de structurile civice, Ioan Oltean de structurile sindicale, iar Emil Boc de dialogul cu partidele politice.