Bruxelles-ul şi Ottawa văd în acest acord „de nouă generaţie”, „cel mai ambiţios” semnat vreodată de UE, un „punct de referinţă pentru viitoarele acorduri internaţionale”.
„Acordul cu Canada va produse rezultate în termeni de locuri de muncă, de schimburi” comerciale, a insistat joi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un discurs rostiit în faţa Comitetului Economic şi Social European. El a descris „rezistenţa” din Europa faţă de tratatele comerciale drept „incredibilă”. „Nu spun că nu îmi pasă de rezistenţă şi îi ascult pe cei care dau dovadă de analiză – aproape complet eronată – în această privinţă (…), dar nu mă alătur ei”, a adăugat el.
Intrarea în vigoare a CETA este „o ştire excelentă”, a scris pe Twitter premierul canadiat Justin Trudeau, apreciind că ţara sa va „avea numeroase avantaje”.
Concret, CETA elimină, de joi, 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar şi în cel de combatere a încălzirii climatice.
În 15 februarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada (CETA), ceea ce a permis ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în ţara nord-americană.