Noul Tratat Fiscal European, a fost aprobat de Camera Inferioară a Parlamentului, în pofida revoltei populare, cu o majoritate covîrşitoare de voturi, de 447 de voturi pentru şi 70 împotrivă.
Nu mai puţin de opt oraşe importante din Franţa au fost curpinse de febra protestelor. Printre acestea se numără Paris, Lyon, Toulouse, Bordeaux şi Marsilia.
„Am venit să spunem Guvernului că am ajuns la capătul răbdării. Trebuie să ia măsuri decisive!”, a spus unul dintre protestatari.
„Un lucru extrem de important pentru Guvern, este acela că o mare majoritate a stângii din Parlament, a votat în favoarea Tratatului.”
Documentul prevede o disciplină fiscală mai strictă şi reducerea deficitului bugetar pe anul viitor, de la 4,5 la 3 procente. Aceste măsuri nu vor putea fi puse în practică decît cu noi reduceri de cheltuieli care vor afecta grav populaţia.
„Nu ne ajută Guvernul, nu ne ajută nimeni. Toate măsurile sunt în favoarea patronilor, nimeni nu se gândeşte la angajaţi”, se plâng protestatarii.
Tratatul a fost negociat încă din perioada mandatului fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Atunci, socialiştii lui Francois Hollande l-au contestat vehement pe motiv că promova austeritatea totală.
După ce a preluat puterea, noul lider de la Elysee a renegociat documentul şi şi-a convins partenerii europeni să introducă o componentă de creştere economică. Chiar aşa, actul e contestat în cotninuare de populaţie şi de sindicate.