Turmericul este o pulbere care provine din radacina plantei Curcuma longa ce face parte din familia ghimbirului.
Pulberea este aurie si are gust si aroma interesanta, apropiata de cea a unei portocale amestecata cu ghimbir.
Suplimentele nutritionale cu extract de turmeric ridica starea de spirit, elimina stresul si anxietatea, protejeaza creierul impotriva imbatranirii si ajuta impresionant de puternic in profilaxia si tratamentul acelor boli degenerative care au ca foactor comun inflamatia. Intreg organismul este beneficiarul protectiei aduse de curcumin atunci cand acesta este biodisponibil. Doar o singura molecula din natura se mai poate compara cu curcumina, anume EGCg (epigalocatechin galate-ul) venit din ceaiul verde proaspat.
Iata de ce acest compus remarcabil este „aur” nutritional pentru creier, sanatatea mintala si bunastarea intregului organism.
Protejeza creierul
Tulburarile cognitive reduc capacitatea de invatare si memorare, conducand in final la dementa si Alzheimer. Aceste tulburari sunt legate de niveluri mai scazute ale factorului neurotrofic derivat din creier, iar curcumina poate creste nivelul acestuia, ajutand la intarzierea sau chiar la inversarea unor afectiuni cognitive.
„Curcumina protejeaza impotriva imbatranirii creierului, hraneste si protejeaza tesuturile acestuia intr-o varietate de moduri. Este un antioxidant puternic care traverseaza usor bariera hemato-encefalica pentru a proteja celulele creierului de actiunea devastatoare adusa de radicalii liberi. Poate imbunatati memoria si concentrarea prin cresterea fluxului sangvin catre creier si de aceea este indicata sa fie consumat zilnic”, explica cercet. dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara.
Un studiu a constatat ca administrarea suplimentelor de curcumina imbunatateste fluxul sangvin cerebral la fel de eficient ca si exercitiile fizice efectuate. Un alt studiu a constatat ca administrarea unei anumite doze zilnice de curcumina a imbunatatit semnificativ atentia si memoria de lucru la persoanele in varsta.
Are efect anti-inflamator
Curcumina actioneaza si ca un puternic anti-inflamator. Studiile arata ca daca acesta ajunge in concentratii optime in tesuturi ea combate orice tip de inflamatie, incluzand aici chiar si pe cele din bolile acute precum boala inflamatorie intestinala, pancreatita, artrita si uveita cronica anterioara.
Inflamatia cronica poate fi numita un ucigas tacut care contribuie la opt dintre primele zece cauze principale ale mortii. Inflamatia cronica a creierului incetineste productia de energie in celulele acestuia, provocand o seama intreaga de neplaceri ce pornesc cu unele mai putin grave (astenia si oboseala mintala), unele grave si foarte grave (ex. anxietatea, depresia, nebulozitatea in gandire si exprimare, tulburari sau chiar pierderea memoriei) si incheind cu cele cataclismice pentru organism precum bolile neurologice grave cum ar fi accidentele vascular cerebral, maladia Alzheimer, etc.
Imbunatateste sanatatea inimii
Curcumina s-a dovedit, de asemenea, ca reduce colesterolul nociv, elimina acumularea placilor in artere si previne coagularea sangelui. Cercetatorii inca il studiaza pentru beneficiile sale pentru sanatatea inimii.
Ajutor in artrita si alte inflamatii osteoarticulare
Curcumina este cunoscuta ca avand proprietati anti-artritice. Un studiu recent a fost efectuat pe un grup de 45 de persoane care sufereau de aceast fel de probleme. Cei care au introdus curcumina in regimul lor zilnic au experimentat o mare ameliorare a simptomatologiei artritice.
Efectele benefice ale curcuminei pot fi sesizate in urma untilizarii ei zilnice, la fel ca si in cazul medicamentelor antiinflamatoare, dar fara a avea actiunile secundare a acestora. Ca si efecte benefice, multi considera curcuminul ca avand o activitate antiinflamatorie cel putin la fel de intensa cu diclofenacul, unul dintre cele mai utilizate antiinflamatorii in practica medicala.