Trebuie să faci vaccinul anti-COVID dacă ai avut boala? Este una dintre întrebările adresate de Victor Ciutacu, care a scăpat de noul coronavirus, medicului Beatrice Mahler.
„Fiecare persoană care a trecut prin infecţie se poate vaccina la o lună din momentul în care a ieşit din perioada de izolare. Tot studiile clinice indică că primele trei luni după ce a trecut prin infecţie sunteţi protejat de anticorpii pe care i-a produs organismul.
În acest moment, sunt date care indică preexistenţa anticorpilor şi la şase luni”, a afirmat managerul Institutului „Marius Nasta”.
Dr. Mahler a spus că e recomandată vaccinarea „pentru a stimula ambele tipuri de imunitate pe care le are organismul”.
„Pe lângă anticorpi, mai vorbim şi despre imunitate celulară. Pregătim nişte celule care în momentul în care se vor întâlni cu virusul SARS-COV-2 peste câteva luni, ele trebuie să ştie că trebuie să producă anticorpi ca să intre în luptă cu acest virus atunci când el intră în organism”, a explicat medicul.
De asemenea, dr. Beatrice Mahler a explicat în ce condiţii te poţi reinfecta cu COVID-19.
„Avem o problemă cu definiţia reinfectării la nivel naţional. Sunt câteva cazuri de reinfectare, de regulă cu tulpini diferite de SARS-COV-2 la nivel mondial, dar aceste reinfectări au fost dovedite în laboratoarele medicale, nu prin real time PCR. Există o altă metodă mult mai sofisticată de diagnostic.
La noi, reinfectarea este catalogată drept o repozitivare la persoane care au un test pozitiv în primele şase săptămâni după primul test şi cu simptomatologie similară. Putem vorbi despre o reinfectare doar în situaţia în care avem o tulpină nouă care nu a mai fost prezentă în această comunitate. Dacă tulpina din Marea Britanie ajunge şi în România, persoanele care au trecut prin boală ar putea să se reinfecteze”, a menţionat Beatrice Mahler.
De asemenea, medicul a afirmat că informaţiile stabilite în presă şi prezentate în presa medicală de către cercetători arată că „vaccinul este eficient inclusiv împotriva acestei tulpini din Marea Britanie”.
Citeşte şi: Noua tulpină de coronavirus nu a ajuns în România. Medic: ”Nu sunt date că avem pacienți”
Medicul Beatrice Mahler a vorbit şi despre cadrele medicale din România care nu vor să se vaccineze anti-COVID-19.
„Şi în lumea medicală, oamenii care lucrează în sistemul de sănătate au afecţiuni cronice. O parte din ei au afecţiuni alergice. Răspunsurile pe care le-am primit au fost că aş vrea să am o discuţie cu medicul alergolog.
O parte dintre colegii care au trecut prin boală preferă să mai lase imunitatea dobândită post infecţie Sars-Cov-2 şi să se vaccineze într-o etapă ulterioară
Este uman să ne fie frică, dar frica nu o putem combate prin informare. Avem dreptul de a alege să ne vaccinăm”, a explicat medicul.
Întrebată cum pot fi credibili în faţa pacienţilor medicii care refuză să se vaccineze, dr. Mahler a afirmat că „şi medicii sunt oameni”.
„Cred că fiecare medic are obligaţia morală în faţa oamenilor. Vaccinarea în acest context pandemic este o problemă de responsabilitate socială. Personalul medical, dacă nu înţelege că va trebui să se vaccineze, nu va asigura sustenabilitatea sistemului de sănătate.
Vorbim de o pandemie care nu s-a terminat, de infecţii care sunt prezente”, a conchis medicul.
Citeşte şi: Bilanţul vaccinării anti-COVID 29 decembrie 2020. Doar 700 de persoane vaccinate în a treia zi