Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. Ce spun preoţii şi nutriţioniştii

Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. În genera, Postul are o multe de beneficii, atât pentru trup, cât şi pentru suflet. Cei care au ţinut Postul Paştelui, timp de 40 de zile, trebuie să aibă mare grijă la bucatele "de dulce".
Alina Costache
21 apr. 2022, 22:58
Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. Ce spun preoţii şi nutriţioniştii
Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte

Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, îi îndemnă pe credincioși să nu privească postul ca pe o dietă, ci ca pe o metodă de a se detașa de cele trupești și de a se apropia de cele sfinte.

Se poate dovedi și științific că postul are numeroase beneficii atât pentru trup, cât și pentru suflet. Au fost situații în care anumite persoane au făcut analize medicale înainte de post și după post și s-a văzut clar că după post persoana respectivă era mult mai sănătoasă decât înainte.

De multe ori, ne legăm de mâncăruri de dulce, care nu sunt neapărat cele mai bune pentru organism. Cât pentru suflet, e clar că lăsând deoparte hrana de dulce care, de multe ori, stârnește în noi niște patimi, ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

E un exercițiu și pentru noi, acela de a da întâietate celor duhovnicești în defavoarea celor trupești. Postul nu este o dietă, nu postim pentru a slăbi sau chiar pentru a fi mai sănătoși, postim pentru a intra într-o legătură, într-o relație cu Dumnezeu.

Nu vorbim despre un post medical, ci despre un post sufletesc. Postul nu este un scop în sine, ci este un mijloc, o cale de a ne apropia de Dumnezeu”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit Bzi.ro.

Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte

Nutriţionistul Adina Rusu vine cu o serie de sfaturi pentru acele persoanele care doresc să evite tulburările digestive şi disconfortul abdominal, care pot apărea, adesea, atunci când se trece de la o alimentaţie de post la un meniu bogat în grăsimi.

Citeşte şi: Ce combinații de alimente să evităm la masa de Paște. Mihaela Bilic ne spune ce greșeli să nu facem sub nicio formă

Trecerea de la alimentația de post, bogată în fibre și săracă în grăsimi, la meniurile care cuprind toate grupele de alimente, trebuie să fie făcută treptat, pentru a evita apariția disconfortului abdominal și a tulburărilor digestive.

Mâncărurile specifice sărbătorilor sunt, în general, mai greu digerabile, fiind foarte bogate în grăsimi și în proteine de origine animală și mult mai sărace în fibre. După consumul unei cantități prea mari din acest tip de alimente pot apărea durerile abdominale și disconfortul cauzat de supraalimentare.

Astfel, stomacul este forțat să își mărească volumul, existând și riscul ca alimentele consumate să nu poată să fie digerate corespunzător. Mai mult, supraalimentarea poate cauza și  producerea unei cantități excesive de gaze la nivelul colonului, care pot cauza balonare, flatulență și disconfort suplimentar.

Astfel, este foarte important ca, și în zilele de sărbătoare, să fie respectat programul meselor principale ale zilei. Mâncând la timp, putem controla mai ușor cantitatea de alimente consumate la fiecare masă, evitând astfel supraalimentarea. De asemenea, este foarte important să nu asociem foarte multe feluri de mâncare la o singură masa.

Astfel, trebuie evitate asocierile alimentelor care au foarte multe grăsimi, cum ar fi salatele cu maioneză sau carnea grasă. De asemenea, nu se recomandă consumul alcoolului în exces și nici asocierea acestuia la meniurile foarte bogate în grăsimi. În ceea ce privește desertul, ideal ar fi să îl consumăm la o gustare și nu imediat după masă.

De asemenea, se recomandă evitarea băuturilor bogate în zahăr, cum ar fi sucurile acidulate. Și nu în ultimul rând, și de sărbători este important să ne hidratăm, aportul corespunzător de lichide, în special de apă, ajutând și la digestie și la reglarea apetitului”, a declarat Adina Rusu.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)