Trecerea la euro, un ”dezastru” pentru România. Acesta este avertismentul unui italian stabilit de zece ani în țara noastră. Bărbatul spune că schimbul de monedă ar presupune o creștere alarmantă a prețurilor, la fel cum s-a întâmplat și în Italia.
Italianul spune că trecerea la moneda euro nu ar fi un lucru deloc convenabil pentru români.
„Momentan nu este euro și asta este un lucru mare. Păcat că o să vină curând și o să fie un dezastru. De ce? În Italia, când s-a trecut la euro, ce costa unu a urcat la trei. Și o să se întâmple și aici. Momentan, prețurile au crescut în România din alte motive. Dar schimbul de monedă o să fie destul de grav. Nu o să fie convenabil pentru români. Vă garantez, o să vedeți”, explică bărbatul într-un video pe TikTok, potrivit stiridiaspora.ro.
De asemenea, italianul a vorbit și despre diferențele dintre Italia și România. Acesta a comparat țara noastră cu sudul Italiei, precizând că, în ciuda provocărilor, se simte mai în siguranță în București decât în orașele din Peninsulă.
Citește și Se schimbă banii definitiv. Decizie categorică privind trecerea la moneda euro
„România seamănă cu partea de sud a Italiei, unde poți face multe lucruri, dar siguranța este un aspect esențial. Aici nu sunt probleme pe drumuri, ca în Italia, cu toți migranții. Sunt multe orașe în Italia unde e mai bine să stai acasă, închis, în timp ce aici, în România, nu e așa deloc. Sunt orașe unde și la ora aceasta, lângă o stație de metrou, apare cineva cu un scuter și îți ia lanțul, rucsacul. Siguranța a devenit destul de slabă în Italia. Aici nu sunt problemele astea. Încă nu există imigrarea pe care o avem în Italia. Sper să nu fie nici aici”, mai spune bărbatul care locuiește în București.
Deși spune că prețurile sunt tot mai mari în România, mai ales în București, italianul observă că salariile cresc și că încep să se apropie de cele din Italia, deși sunt încă mai mici.
„Salariile încep să se apropie, dar încă sunt mai jos. Și problema este că Bucureștiul a devenit foarte scump. M-am întors duminică. Săptămâna trecută am văzut în Italia că prețurile sunt aproape la fel ca în București sau chiar ceva mai mici. De multe ori mă întreb dacă sunt în București sau Los Angeles. Nu știu, nu înțeleg. Poate că am greșit țara”, mai spune italianul pe TikTok.
– Legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate potrivit articolului 131 TFUE.
– România nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor.
– România nu îndeplineşte criteriul privind finanţele publice.
– România nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb.
– România nu îndeplineşte criteriul privind convergenţa ratelor dobânzilor pe t ermen lung.
Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.
Citește și Se schimbă banii. Ministrul de Finanţe a anunţat când va trece România la moneda euro