Trecerea la ora de iarnă 2023. Când și de ce trebuie să dăm ceasurile cu o oră înapoi

Românii trec la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie. Se întâmplă sâmbătă spre duminică, adică în noaptea din 28 spre 29 octombrie 2023. Cesurile se dau cu o oră înapoi, adică ora 4 devine ora 3.
Alina Costache
07 oct. 2023, 16:01
Trecerea la ora de iarnă 2023. Când și de ce trebuie să dăm ceasurile cu o oră înapoi

Trecerea la ora de iarnă 2023. Așadar, se trece la ora de iarnă în România în data de 29 octombrie. Aceea va fi cea mai lungă zi din an. Ceasurile se dau înapoi la mijlocul nopții, iar ora 04:00 devine ora 03:00, astfel că ziua va avea 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă 2023

Trecerea la ora de iarnă 2023. Ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus, potrivit Convenției fusurilor orare.

Citește și Rugăciunea care îți aduce norocul, sănătatea, iubirea și belșugul cu carul! Când trebuie să o rostești ca să îți pună Dumnezeu mâna în ca

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Țara noastră e în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie, considerate a fi luni de iarnă, e denumită „timpul legal român”. Sistemul orei de vară / iarnă înseamnă ajustarea cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, scopul fiind de a ne bucura mai mult timp de lumina naturală.

Pentru ora de vară a nevoie să dăm ceasul înainte cu o oră în ultimul weekend din martie. La ora de iarnă, lucrurile se întâmplă exact invers, în ultimul weekend din octombrie dăm ceasurile înapoi cu o oră, adică câștigăm o oră în plus de somn.

Sistemul schimbării orei a fost adoptat de România în 1932. Pe vremea aceea, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie și în prima duminică a lunii octombrie. Practica a rămas valabilă până în 1943, când a fost scoasă legea privind trecerea la ora de vară. S-a revenit după 36 de ani, adică în 1979.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Citește și Compartimentul secret al cărucioarelor din supermarketuri. Mulți nu l-au observat sau nu știu la ce folosește

Germanii au introdus pentru prima dată sistemul trecerii la ora de vară, din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Apoi au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre