Trecerea la ora de iarnă 2023. Așadar, se trece la ora de iarnă în România în data de 29 octombrie. Aceea va fi cea mai lungă zi din an. Ceasurile se dau înapoi la mijlocul nopții, iar ora 04:00 devine ora 03:00, astfel că ziua va avea 25 de ore.
Trecerea la ora de iarnă 2023. Ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus, potrivit Convenției fusurilor orare.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
Țara noastră e în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie, considerate a fi luni de iarnă, e denumită „timpul legal român”. Sistemul orei de vară / iarnă înseamnă ajustarea cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, scopul fiind de a ne bucura mai mult timp de lumina naturală.
Pentru ora de vară a nevoie să dăm ceasul înainte cu o oră în ultimul weekend din martie. La ora de iarnă, lucrurile se întâmplă exact invers, în ultimul weekend din octombrie dăm ceasurile înapoi cu o oră, adică câștigăm o oră în plus de somn.
Sistemul schimbării orei a fost adoptat de România în 1932. Pe vremea aceea, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie și în prima duminică a lunii octombrie. Practica a rămas valabilă până în 1943, când a fost scoasă legea privind trecerea la ora de vară. S-a revenit după 36 de ani, adică în 1979.
Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.
Germanii au introdus pentru prima dată sistemul trecerii la ora de vară, din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Apoi au urmat britanicii care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.