În urmă cu mai bine de două decenii, miliardarul a declarat că face parte din „Biserica lui Isus Hristos și a Sfinților din Zilele din Urmă”, adică a mormonilor.
De-a lungul timpului, prin biserica mormonilor „au trecut miliardarii lumii, inclusiv Ion Ţiriac, cel mai bogat român”. Informația a fost confirmată chiar de omul de afaceri în timpul unui interviu acordat lui Marius Tucă, în 2008.
Această biserică are o avere fabuloasă. Nu numai oamenii de afaceri fac parte din această religie, ci și renumiți politicieni. De-a lungul timpului, spiritul antreprenorial al bisericii a format oameni de afaceri puternici, printre care candidaţii la preşedinţia SUA Mitt Romney şi Jon Huntsman Jr.
Printre adepții acestei religii se numără și alţi directori executivi, precum sunt David Neeleman, fondatorul Jet Blue, Eric Varvel, directorul executiv al Credit Suisse, şi Gary Crittenden, fostul director financiar al Citigroup.
Această biserică are niște reguli clare. Mormonii donează a zecea parte din venitul lor către biserică, potrivit perceptelor vechi-testamentare. „Din această sursă, biserica adună, în fiecare an, peste 5 miliarde de dolari”, se arată în diverse reportaje din mediul online.
Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă este o Biserică creștină restauraționistă întemeiată de Joseph Smith în anul 1830. Are peste 17 milioane de adepți în toată lumea, iar sediul central se află în orașul Salt Lake, Utah, în Statele Unite.
Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă afirmă că este singura Biserică adevărată a lui Isus Hristos de pe pământ.
Mormonii se consideră creștini, dar nu se văd ca făcând parte din tradițiile ortodoxe, catolice sau protestante. Cu toate că Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă susține că învățăturile celorlalte biserici sunt imperfecte și că acestea nu au autoritate divină, mormonii cred că orice persoană poate fi salvată prin supunere față de legile și rânduielile Evangheliei lui Isus Hristos. De asemenea, mormonii cred că persoanele decedate care nu au avut ocazia să accepte Evanghelia lui Isus Hristos în această viață pot fi salvate prin aceleași mijloace.
Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă crede în patru cărți scripturale; Biblia, Cartea lui mormon (considerată a fi o mărturie suplimentară sau „un alt testament al lui Isus Hristos – descrie istoria religioasă a unei familii care a plecat din Ierusalim în jurul anului 600 î.H. și a ajuns pe continentul american; Principalul editor al plăcilor s-a numit Mormon și acesta este motivul pentru care cartea îi poartă numele.
În secolul al XIX-lea, mulți mormoni practicau „căsătoria multiplă” (poligamia). Biserica a avut parte de persecuție gravă din cauza poligamiei, dar mormonii au perseverat deoarece credeau că se supuneau unei porunci a lui Dumnezeu. Biserica a interzis căsătoria multiplă în anul 1890; astăzi, oricare membru al Bisericii care practică poligamia este excomunicat.
Controversa cu privire la trecutul lui Ion Țiriac se referă la modul în care afaceristul a devenit mormon, în condițiile în care în România, peste 90% dintre cetățeni sunt creștin-ortodocși, iar restul, aproape toți minoritarii sunt catolici.
Cea mai plauzibilă ipoteză se referă la experiențele lui Ion Țiriac în afara țării, în special escapadele sale în SUA, din vremea în care este sportiv, lăsat să plece de regimul Nicolae Ceaușescu, pentru a participa la competiții.