Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, Andrei Butaru, a declarat că după confirmarea celor trei cazuri în localităţile Greceşti, Secu şi Argetoaia a fost stabilit un program de măsuri, potrivit Agerpres.
„În urma analizelor pe care noi le-am realizat s-a constat că probele sunt pozitive pentru boala limbii albastre (Bluetongue). Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), iar rezultatele au fost pozitive„, a spus Butaru.
Potrivit sursei citate, medicii veterinari şi crescătorii de bovine, ovine şi caprine din judeţ au fost informaţi şi instruiţi cu privire la măsurile de prevenire a introducerii virusului bluetongue (al limbii albastre) în zonele libere de boală în prezent, precum şi privitor la restricţiile referitoare la circulaţia animalelor.
CITEŞTE ŞI ”Boala limbii albastre” se extinde. Vezi localităţile vizate
Prevenirea răspândirii bolii se face prin dezinsecţii care distrug ţânţarii ce transmit virusul. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier, iar mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.
Boala limbii albastre nu afectează omul însă produce pagube economice prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale.