Cei trei protestatari au fost amendaţi pentru participarea la o adunare publică nedeclarată conform legii, a precizat Enache.
Portrivit Mediafax, aproximativ o sută de persoane au protestat, duminică, în zona fântânii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorării gazelor de şist şi pentru a-i susţine pe protestatarii de la Pungeşti.
În timpul manifestaţiei, trei dintre protestatari au încercat să forţeze cordonul de jandarmi, fiind scoşi din grup şi duşi la Poliţie pentru identificare.
„Trei persoane au încercat să forţeze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup şi duse la Secţia 3 de Poliţie din Capitală, pentru identificare şi luarea măsurilor legale care se impun în prezenta situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Alte două persoane din rândul protestatarilor au fost duse la spital pentru investigaţii medicale, după ce au spus că au dureri la picioare, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Daniel Vasile.
Prin serviciul de urgenţă 112, în zona fântânii de la Universitate au fost solicitate două ambulanţe SMURD, pentru a acorda îngrijiri medicale unor persoane din grupul protestatarilor. Una dintre persoane a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar cealaltă a fost dusă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a precizat Daniel Vasile.
Peste o sută de persoane au protestat şi sâmbătă seara, la fântâna de la Universitate, faţă de explorarea gazelor de şist. În timpul manifestaţiei, unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard, intenţionând să meargă spre Guvern. Jandarmii au format un cordon pentru a-i împiedica să iasă pe stradă, unii dintre protestatari reclamând că au fost împinşi de forţele de ordine.
Manifestanţii care au protestat la Universitate au avut steaguri şi pancarte pe care scria „Solidaritate cu Pungeşti”, „Punga asupritorilor sau Pungeştiul apărătorilor” şi „Jos Guvernul trădător”.
Aproape 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.
Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.
Citeşte şi: Protest la Pungeşti. Câteva sute de oameni cer oprirea explorării gazelor de şist
Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.
Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari în urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, dintre care 14 sunt acuzaţi de ultraj şi unul de port ilegal de armă alba, iar ceilalţi şapte au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.
Din 1 septembrie până în 17 noiembrie, în fiecare duminică au avut loc proteste în Piaţa Universităţii din Capitală ale opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană. Manifestanţii au mers în marş pe străzi în mai multe zone din Capitală, au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.