Cea mai interesantă dintre ele este Kepler-62f, o lume stâncoasă de doar 1,4 ori mai mare ca Pământul, care orbitează o stea mai mică şi mai puţin strălucitoare decât soarele nostru.
Vecina lui Kepler-62f, Kepler-62e, este de 1,6 ori mai mare ca Terra, acestea fiind printre cele mai mici exoplanete descoperite în zona locuibilă din jurul soarelui lor – distanţa perfectă pentru ca apa lichidă să poată exista la suprafaţă.
Kepler-62e şi f, care fac parte dintr-un sistem cu cinci planete nou descoperit, „au şanse mari să susţină viaţă”, a declarat expertul Bill Borucki, de la NASA Ames Research Center. Kepler-62e orbitează steaua sa, cu 20% mai strălucitoare decât a noastră, în 122 de zile, iar Kepler-62f în 267 de zile. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă cum arată cele două planete, însă un studiu sugerează că ambele lumi sunt acoperite de oceane globale.
„Ar putea fi viaţă acolo, dar o fi bazată pe tehnologie, ca a noastră? Viaţa în aceste lumi ar fi subacvatică, cu un acces greoi la metale, electricitate, foc sau metalurgie”, a declarat autorul Lisa Kaltenegger, de la Max Planck Institute for Astronomy şi Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
„Aceste lumi ar fi planete albastre superbe care orbitează o stea portocalie. Şi poate că invenţiile lor tehnologice ne vor surprinde”, a mai spus expertul.
Kepler-62e ar trebui să fie mai caldă decât vecina sa. De fapt, Kepler-62f ar avea nevoie de un efect de seră pentru a împiedica îngheţarea oceanelor. „Kepler-62e are, probabil, un cer foarte înorat şi este cald şi umed până în zonele polare. Kepler-62f ar fi mai rece, dar ar putea susţinea viaţa fără probleme”, a mai spus co-autorul studiului, Dimitar Sasselov, de la Harvard.
A treia planetă potenţial locuibilă, denumită Kepler-69c, este de 1,7 ori mai mare ca Pământul şi orbitează o stea asemănătoare cu a noastră. Este cea mai mică planetă descoperită până acum în zona locuibilă a unei stele ca a noastră, spun cercetătorii, reprezentând un pas important către găsirea primului „Pământ extraterestru”.
În total, experţii au anunţat joi descoperirea a şapte noi exoplanete – cinci în sistemul Kepler-62 şi două în Kepler-69.
Sistemul nou descoperit Kepler 62