„Cele cinci persoane au rămas pe o insuliţă aflată la mijlocul albiei râului Strei, după ce pe acest curs de apă s-a produs o deversare controlată de la hidrocentrala din amonte. Râul a crescut cu un metru în câteva minute, iar fetiţele şi cele două femei n-au mai reuşit să revină pe mal din cauza curentului extrem de puternic„, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, căpitan Anemona Doda, pentru Agerpres.
Ea a explicat că, iniţial, echipele de salvare au reuşit să aducă la mal pe una dinte cele cinci persoane, pe care au prins-o într-o vestă de salvare şi un brâu special, după care au legat-o cu o cordelină şi au tras-o spre uscat. Din cauza curentului foarte puternic, pentru următoarele patru persoane salvatorii s-au văzut nevoiţi să se mute pe celălalt mal al râului, de unde au reuşit să ducă operaţiunea la bun sfârşit.
Reprezentanta ISU Hunedoara a menţionat că persoanele care merg la iarbă verde pe malul râului Strei trebuie să fie atente şi să nu se îndepărteze prea mult de mal, deoarece din amonte poate fi deversată apă din barajele hidrocentralelor. În aceste condiţii, există riscul ca oamenii să fie surprinşi de apa care creşte rapid şi are forţă.
De altfel, în ultimele două zile, pompierii militari au mai intervenit pentru salvarea altor şapte persoane care au rămas blocate în mijlocul râului Strei, pe insuliţa din zona satului Petreni.
De regulă, adâncimea râului Strei nu depăşeşte glezna unui om, însă atunci când hidrocentralele din amonte deversează pe albia acestuia, parametri se modifică rapid, astfel că apa ajunge să crească în câteva minute cu un metru.