Alegerea ingredientelor potrivite pentru piele poate fi o sarcină copleșitoare, mai ales că există atât de multe opțiuni disponibile pe piață. Însă, există câteva întrebări la care odată ce ai găsit răspuns poți face alegeri înțelepte.
Ce tip de piele ai? Dacă ai pielea uscată, ingredientele pe care le cauți ar trebui să fie hidratante. Ce nevoi are pielea ta? Vergeturi, acnee, rozacee, pete pigmentare, riduri – în funcție de problemele pielii, poți alege cele mai bune ingrediente pentru tratament. De exemplu, acidul salicilic este excelent pentru pielea predispusă la acnee, în timp ce vitamina C poate ajuta în cazul hiperpigmentării.
Nu în ultimul rând, ce beneficii pentru piele au ingredientele din produsele cosmetice folosite? Înainte să introduci un produs nou în rutina de îngrijire a pielii, citește studii sau articole care să le susțină eficiența și verifică eventualele efecte secundare. Dacă preferi îngrijirea naturală a pielii, caută ingrediente care sunt derivate din plante.
Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva extracte naturale care te pot ajuta să-ți menții sănătatea pielii:
Physalis
Physalis este o plantă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, cu beneficii atât pentru piele, cât și pentru sănătatea întregului organism.
Extractul din fructul de Physalis este folosit în produsele cosmetice care ajută la tratarea acneei, dar și în cele care încetinesc procesul de îmbătrânire.
Physalis este o sursă bogată de vitamina C, un antioxidant puternic ce poate contribui la protejarea pielii de factorii de stres din mediul înconjurător și la estomparea petelor pigmentare. De asemenea, Physalis conține beta-caroten, contribuind astfel la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de razele ultraviolete și la accelerarea procesului de regenerare celulară. Physalis este și o sursă bună de polifenoli, care sunt antioxidanți ce pot ajuta la reducerea inflamației și la protejarea pielii de stresul oxidativ.
Aloe vera
Aloe vera este un ingredient popular în produsele cosmetice, datorită proprietăților sale hidratante și calmante. Este cunoscută, mai ales, pentru gelul pe care în are în componența sa și care este folosit, de secole, pentru a trata, în special, pielea uscată, iritată sau cu arsuri cauzate de soare.
Aloe vera este un umectant natural, ceea ce înseamnă că poate ajuta la atragerea și reținerea umidității în piele. Totodată, Aloe vera calmează pielea, reduce inflamația și accelerează vindecarea rănilor și a arsurilor minore.
De asemenea, Aloe vera este bogată în antioxidanți, care pot contribui la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi. Astfel, pielea își va păstra aspectul tânăr mai mult timp.
Licorice sau lemn-dulce
Licorice, cunoscut și sub denumirea lemn-dulce, este obținut din rădăcinile plantei Glycyrrhiza glabra, originară din regiunile mediteraneene și din vestul Asiei. Extractul de rădăcină de Licorice este folosit în multe produse cosmetice, fiind eficient în tratarea unor afecțiuni comune ale pielii.
Extractul de rădăcină de lemn-dulce conține un compus numit glabridină, care are efect de iluminare a pielii. Astfel, produsele cosmetice care conțin Licorice pot ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare și la uniformizarea pielii.
De asemenea, Licorice are proprietăți antiinflamatoare, contribuind la calmarea pielii, ceea ce îl face un ingredient excelent pentru cei cu pielea sensibilă sau predispusă la rozacee sau acnee.
Este, totodată, un ingredient bogat în antioxidanți, care ajută pielea să facă față daunelor cauzate de radicalii liberi. Protejând pielea de efectele radicalilor liberi, Licorice întârzie procesul de îmbătrânire a pielii. În plus, extractul de lemn-dulce are un efect benefic asupra producției de colagen, ceea ce ajută la îmbunătățirea elasticității pielii și la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor.
Nu în ultimul rând, Licorice este un ingredient cu proprietăți hidratante, fiind eficient pentru persoanele care au pielea deshidratată sau uscată.
Există numeroase ingrediente naturale, care s-au dovedit eficiente în tratarea unor probleme comune ale pielii, precum acneea, rozaceea, celulita sau vergeturile, având, în același timp, și efect anti-aging, însă este important ca acestea să fie integrate cu atenție în rutina zilnică de îngrijire a pielii, astfel încât rezultatele să fie favorabile. În plus, nu uita că rezultatele nu se văd imediat. Acordă-i timp pielii tale să se adapteze noilor produse și fii consecvent în îngrijirea pielii.