Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi la Iaşi că rata de infectare cu coronavirus este mai ridicată în judeţele cu mulţi navetişti, o altă cauză fiind turismul. El spune că speră ca săptămâna viitoare „să asistăm la o stabilizare şi să ne îndreptăm spre un parcurs descendent”.
Cele mai mari probleme sunt în Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Galaţi, Braşov şi Bucureşti, însă cauzele privind numărul mare de îmbolnăviri sunt diferite, explică Nelu Tătaru.
„Dacă ne gândim la Argeş, Prahova şi Dâmboviţa acolo este vorba în primul rând de transportul navetiştilor, apoi vine turismul. În celelalte zone pe primul loc vin infectările din turism. Cei din HoReCa şi-au asumat şi ei nişte reguli. Dacă aceste reguli se respectau nu aveam o creştere accentuată, ci una controlabilă. În momentul în care nu s-a respectat acest lucru, avem o transmitere. Populaţia vine o săptămână pe litoral, se infectează şi se întoarce acasă”, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat de news.ro.
Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că în următoarea săptămână „să asistăm la o stabilizare şi să ne îndreptăm spre un parcurs descendent”.
„Sperăm ca în următoarea săptămână să putem asista la o stabilizare a numărului de cazuri şi să ne îndreptăm spre un parcurs descendent, dar depinde doar de noi toţi să putem ajunge la acest nivel”, a declarat ministrul Sănătăţii.
El a spus că la nivel naţional au fost raportate 1.350 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 448 de cazuri care se află în terapie intensivă.
„Putem gestiona acest număr de cazuri, dar, repet, ceea ce am spus de fiecare dată, nu se tranşează această problemă în spital. Aici corpul medical spitalizează, tratează, evaluează, externează, avem din păcate şi decese. Se tranşează în faza de prespital, acolo unde se produce transmitere şi apar cazurile infectate. Recurg la acelaşi îndemn de a respecta regulile, de a purta mască în spaţiile închise, în mijloace de transport în comun, la locul de muncă, în spaţiile deschise aglomerate. La nivel local fiecare Comitet de Situaţii de Urgenţă ia decizia unde sunt acele spaţii deschise, între ce ore se poartă mască”, a mai spus Nelu Tătaru.
Coronavirusul continuă să facă victime pe bandă rulantă în România. Potrivit ultimelor informații transmise de Grupul de Comunicare Strategică, alte 1.350 de persoane au fost infectate în ultimele 24 de ore.
Potrivit informațiilor publicate de GCS, până astăzi, 8 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 60.623 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 29.872 de pacienți au fost declarați vindecați și 6.204 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 713 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În intervalul 07.08.2020 (10:00) – 08.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 43 de decese (21 bărbați și 22 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.
Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani. 42 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.595. Dintre acestea, 448 sunt internate la ATI.