Ar fi grozav dacă întâlnirile sau flirtul ar fi simple și ar putea fi abordate cu ușurință și nonșalanță, dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul. Toată lumea încearcă să facă o impresie bună și să fie interesantă pentru ceilalţi, mai ales când este vorba de prima întâlnire. Autorul și antropologul Helen Fisher explică cum curtarea s-a schimbat mai mult în ultimii 10 ani decât în ultimii 10.000 de ani.
„Strămoșii noștri aveau parte mai ales de căsătorii aranjate, iar astăzi ne căsătorim după cum ne place, alegându-ne parteneri inclusiv de pe internet”, subliniază Fischer, care explică cele trei lucruri pentru care oamenii te judecă pentru prima dată când te întâlnesc.
1. Dinții tăi
Dinţii spun multe despre câţi ani ai si despre sănatatea ta în general, subliniază Fischer. De fapt, identitatea ta dentară indică vârsta și sexul, iar scrâșnitul dinților în special indică trăsături psihologice, de stil de viață și de personalitate. De exemplu, indică dacă fumezi, dacă bei prea multă cafea sau ai multă anxietate, frustrare sau furie în viața ta.
2. Gramatica ta
Gramatica ta spune multe despre mediul tău sociologic și despre educația ta, spune antropologul. Mulți percep greşelile gramaticale şi de exprimare ca pe o trăsătură extrem de respingătoare şi ei cred că dacă nu știi diferența dintre „care” și „pe care” nu merită să-şi piardă timpul cu tine.
3. Încrederea ta
Încrederea în sine spune multe despre stabilitatea ta emoțională. Modul în care gândim despre noi înșine poate afecta foarte mult relațiile noastre. Dacă nu ne simțim bine cu noi înșine, nici nu avem energia emoțională pozitivă pentru a ne concentra asupra celuilalt.
Dar chiar și prima impresie poate fi îmbunătățită. Iată patru trucuri pentru a face pe cineva să se simtă bine cu tine atunci când îl întâlnești pentru prima dată.
1. Realizați un bun contact vizual
Potrivit Leilei Lowndes, autoarea cărții How to Connect with Anyone Instantly, contactul vizual înseamnă „onestitate, respect, interes, inteligență, sinceritate și încredere”. Dar ce face contactul vizual bun? Într-un cuvânt: lungimea. Trebuie să te uiți la cineva suficient de mult ca să te conectezi cu adevărat cu el, nu doar o clipire rapidă când şi când. Încercați să observați nuanța exactă a ochilor interlocutorului, numărați de câte ori clipește, observați forma și asimetria ochilor săi.
2. Folosiți atingerea fină
Atingerea celeilalte persoane pe braț sau pe umăr este o tehnică standard de flirt. Contactul fizic indică interes și confort. Dar Lowndes sugerează altceva: aproape atingerea. Întinde mâna ca și cum ar fi să-l atingi, dar oprește-te înainte să faci. Acest lucru funcționează pentru bărbați („fanteziile lor se dezlănțuie întrebându-se ce înseamnă”) și femei („s-ar putea să-ți aprecieze afecțiunea, dar nu te poate acuza că ești prea timid sau îndrăzneţ”).
3. Arată interes, dar nu exagera
Iată dilema: cum te interesezi de cineva fără să pari prea interesat? Lasă-l pe celălalt să vorbească mai întâi, apoi răspunde la nivelul său de entuziasm. Astfel, nu vei părea dezinteresat, dar nici disperat după atenție. Această tactică funcționează bine la o primă întâlnire sau când îţi este prezentat cineva.
4. Faceți o ultimă impresie bună
Modul în care vă salutați poate ajunge să fie chiar mai important decât modul în care vă întâlniți. Studiile au arătat că atunci când oamenii se gândesc la un potențial incident, dacă au greșit, este mai probabil să-și amintească cum s-au simțit la sfârșit, chiar dacă este semnificativ diferit de felul în care s-au simțit în timpul evenimentului. Pentru a face o ultimă impresie grozavă, ne sfătuiește Lowndes, nu vă luați doar la revedere. Rostiţi, spre exemplu, o propoziție completă care include numele persoanei. Ceva de genul: „A fost foarte plăcut să te cunosc, Victor”. Sau „Ioana, mulțumesc, m-am distrat de minune”. Fii cald și prietenos și vorbește cu cel puțin la fel de multă energie ca atunci când te-ai întâlnit prima dată.