Numărul reclamaţiilor ar putea creşte însă în continuare, deoarece mai sunt clienţi ai băncii au mers miercuri să-şi verifice conţinutul casetelor de valori.
Citeşte şi: Declaraţiile păgubiţilor în cazul furtului din cutiile de valori BCR. Află cum acţionau hoţii
Anchetatorii au întocmit un cerc de suspecţi şi continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost comise faptele sesizate de clienţii păgubiţi, conform aceleiaşi surse.
Prima sesizare a fost făcută în data de 25 octombrie, iar alte trei au fost depuse în cursul zilei de luni, când reclamanţii şi-au verificat cutiile de valori, ca urmare a mediatizării primului caz. Alte patru reclamaţii au fost înregistrate în cursul zilei de marţi.
Citeşte şi: JAFURILE din cutiile de valori ar putea fi ÎNSCENĂRI. Află ce cred bancherii
Persoanele care au formulat sesizările susţin că le-au dispărut mari cantităţi de bijuterii şi sume importante de bani, cea mai mare pagubă fiind de 400.000 de euro. Potrivit unor estimări, prejudiciul total produs clienţilor băncii depăşeşte 1,5 milioane de euro.
Reprezentanţii BCR au anunţat, în urma incidentului, că vor fi revizuite standardele de securitate şi procedurile aferente serviciului de casete de valori.
CE SPUNE BCR despre reclamaţiile de furt din cutiile de valori
Reprezentanţii BCR susţin că banca oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora.
„Clienţii sunt singurii care cunosc ce conţin şi cât valorează bunurile din casetele de valori proprii. Configuraţia sistemului de securitate face imposibil accesul neautorizat şi neînregistrat în camera de tezaur a casetelor de valori. Conform procedurii, casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate în posesia clienţilor, după acţionarea, în prealabil, a unei alte chei unice aflate în posesia băncii. Conform aceleiaşi proceduri, clienţii nu sunt însoţiţi de personalul băncii în momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel încât funcţionarii băncii nu pot observa în niciun fel conţinutul casetelor devalori ale clienţilor”, au precizat reprezentanţii BCR pentru ROMÂNIATV.NET, completând că „din motive de confidenţialitate, nu pot exista camere de monitorizare şi întregistrare asupraveghere în camera de tezaur.
De asemenea, reprezentanţii BCR au precizat şi faptul că „banca colaborează cu Poliţia şi a pus la dispoziţia anchetatorilor toate probele materiale şi înregistrările electronice pentru stabilirea adevărului”.
Citeşte şi: Poliţia are doi suspecţi în cazul furturilor din cutiile de valori de la BCR