Trei oameni reținuți de DNA în dosarul de mită din Portul Constanța. Sume de până la 10.000 de euro per container

Trei persoane, printre care un lucrător vamal din Portul Constanța, au fost reținute pentru mită, distrugerea probelor și complicitate, după zeci de percheziții și un flagrant făcute de DNA Constanța.
Alina Costache
13 sept. 2024, 17:20
Trei oameni reținuți de DNA în dosarul de mită din Portul Constanța. Sume de până la 10.000 de euro per container

Procurorii DNA Constanța au reținut trei persoane într-un amplu dosar de corupție care implică lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud.

În centrul anchetei se află Marius Oprea, un vameș activ, și Dorel-Emanuel Petcu, fost lucrător vamal suspendat din funcție și angajat al unei firme de servicii portuare. Cei doi, alături de un comisionar vamal identificat drept C.M., sunt acuzați de luare de mită și distrugere de probe, într-o schemă de corupție prin care importatorii de mărfuri evitau controalele vamale stricte în schimbul unor sume substanțiale de bani.

Citește și : Premierul Marcel Ciolacu critică performanțele slabe ale TVR: ”Continuă să fie pe ultimul loc în ceea ce privește audiențele” 

Ancheta, care a inclus zeci de percheziții și un flagrant, a scos la iveală practici corupte extinse în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud.

Ce mită primeau aceștia

Lucrătorii vamali primeau între 500 și 700 de dolari pentru fiecare container cu mărfuri pentru a facilita trecerea acestora prin vamă fără controale riguroase. Sumele variau în funcție de natura și cantitatea mărfurilor, iar în cazul celor interzise la import în Uniunea Europeană, mita putea ajunge la 10.000 de dolari per container.

De asemenea, la aceste sume se adăugau taxe ilicite pe fiecare colet suspectat de contrafacere, sumele putând urca semnificativ.

Citește și : Traian Băsescu îl distruge pe Mircea Geoană: ”Să nu mă pună să-l bat pentru a treia oară, de data asta fără să candidez”

Potrivit procurorilor, în perioada mai-august 2024, Marius Oprea a pretins și primit bani de la diferiți importatori pentru a grăbi formalitățile vamale sau pentru a facilita introducerea în țară a mărfurilor contrafăcute sau nedeclarate corespunzător.

El ar fi fost responsabil de colectarea mitei, pe care ulterior o transmitea lui Dorel-Emanuel Petcu, acesta având rolul de a distribui banii între membrii grupului.

Un moment cheie în anchetă a avut loc pe 12 septembrie 2024, când Marius Oprea a fost prins în flagrant de DNA, primind 5.000 de dolari și 8.100 lei de la C.M. pentru trecerea unor containere prin vamă. Imediat după flagrant, Petcu a încercat să distrugă probele, înghițind un înscris care conținea detalii despre mită, în încercarea de a ascunde activitățile ilicite.

Reacția Autorității Vamale Române

Autoritatea Vamală Română a reacționat la aceste acuzații, precizând că așteaptă informații oficiale din partea autorităților judiciare pentru a lua măsuri de izolare a situației și a preveni vulnerabilizarea activității instituției. Perchezițiile au vizat 47 de locații, inclusiv sediul unei instituții publice și mai multe domicilii. În urma perchezițiilor, în mașina lui Petcu au fost găsite sume de bani semnificative, inclusiv 12.300 de dolari și 1.000 de euro.

Cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ancheta este în desfășurare, și se extinde asupra altor persoane implicate.

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 14 august 2024, trei produse pe care foarte mulți români le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Cutremur în televiziunea din România. E demisia anului: Urmează o perioadă cu emoţii!
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Se anunţă FACTURI URIAȘE pentru români la iarnă
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Ce tragedie în Biserica Ortodoxă. Îndrăgitul preot a fost răpus de un țânțar
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000 de euro 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
A nins în Europa! Imagini cu zonele acoperite de zăpadă! Când ajunge ciclonul Boris în România
Capital.ro
S-a dat ordinul în România! Se anulează jumătate din datorii. Cine poate beneficia
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Prăbușirea unui avion militar cauzează anularea unei demonstrații aviatice în Bulgaria
MediaFlux
RĂSTURNARE privind NEGOCIERILE de PACE! RUSIA a DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...