Managerul Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, a declarat că starea unuia dintre pacienţi este foarte bună şi în curând va fi externat, iar ceilalţi doi mai au nevoie de tratament de specialitate.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat luni, pentru AGERPRES, că boala a apărut la trei familii din localitatea Atid, care sunt rude şi care au mâncat din carnea unui porc sacrificat în 15 decembrie 2017.
Aceştia au început să se simtă rău în urmă cu câteva zile, ajungând la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc cu simptome digestive, febră şi dureri musculare.
Trei dintre aceste persoane, două femei, de 76, respectiv 67 ani şi un bărbat de 48 ani, sunt internate pe secţia de Boli Infecţioase a spitalului, iar alte cinci sunt tratate în ambulatoriu.
Conform purtătorului de cuvânt al DSVSA Harghita, boala a apărut atunci când persoanele în cauză au consumat preparate din carne care au fost doar afumate, el menţionând că trichinella moare în situaţia în care carnea este tratată termic la peste 60 grade sau este congelată.
Analizele de laborator au confirmat prezenţa trichella spiralis în probele prelevate, iar specialiştii DSVSA Harghita au confiscat aproape 50 de kilograme de carne sau produse din carne, care urmează să fie neutralizate.
Potrivit sursei citate, în familia respectivă s-au mai sacrificat doi porci, în 30 noiembrie şi 10 decembrie, dar examenul trichineloscopic a fost negativ.
Pusok recomandă tuturor gospodarilor să solicite efectuarea examenului trichineloscopic, iar dacă proba este pozitivă şi animalul este identificat în baza naţională de date, atunci proprietarul va fi despăgubit.
„Nu a fost examinat trichineloscopic niciunul dintre porci. (…) Îi îndemnăm pe oameni să meargă la medicul veterinar, să ducă probele şi numărul matricol al animalului sacrificat, pentru că, dacă examenul trichineloscopic se efectuează şi proba este pozitivă, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă a animalului şi nu are nicio pagubă”, a spus dr. Pusok.